chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Україна та світ відзначають день благодійності

05 вересня 2016 о 12:48

З ініціативою встановити подібний свято виступила Угорщина.

Дата приурочена до святкування річниці смерті лауреата Нобелівської премії миру 1979 року «за діяльність на допомогу стражденному людині» матері Терези Калькутської, чия подвижницька діяльність в Індії та інших країнах світу внесла вагомий внесок у розвиток благодійності і подоланні бідності на планеті.

Свято має звернути увагу громадськості на роль різних благодійних організацій і окремих осіб у подоланні бідності та гострих гуманітарних криз, заохочувати взаємодію благодійних фондів різних країн. Для популяризації благодійного і подвижницької руху в цей день проводиться низка тематичних просвітницьких та пропагандистських заходів.

Також в цей день...

У 1548 році народився Арман Жан дю Плессі, відомий більше як кардинал Рішельє. У сан, власне, кардинала, він був зведений в день свого тридцатисемилетия, в 1585-м. був Майстерний політик і для Франції багато доброго зробив, так от завдяки чорного піару від Олександра Дюма під назвою «Три мушкетери» став одним з найвідоміших книжкових лиходіїв.

1666 – закінчився Великий лондонський пожежа, що тривав 3 дні. Згоріло близько 10 тис. будинків, при цьому відомо про 16 загиблих.

1698 – щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.

1817 – народився Олексій Толстой, граф, російський поет, письменник («Князь Срібний», «Дон Жуан», «Дракон», один з «батьків» Козьми Пруткова).

1929 – народився Андріян Ніколаєв, радянський космонавт, перший чоловік, який перебував у космосі кілька діб поспіль.

1940 – в «Піонерській правді» почали друкувати повість Аркадія Гайдара «Тимур і його команда». Несподівано через кілька номерів публікацію припинили. Комусь з начальства здалося, що команда Тимура – справжня конспіративна організація, і нема чого пропагувати неорганізоване тимурівський рух, коли є організоване піонерське. У підсумку все владналося, і продовжили публікацію.

1944 – у Лондоні відбулося підписання договору про утворення економічного союзу Бенілюкс – його підписали представники ще частково окупованих Німеччиною держав – Бельгії, Нідерландів і Люксембургу.

1946 – народився Фредді Мерк'юрі (Фарух Балсара), лідер легендарної «Queen».

1951 – народився Майкл Кітон (справжнє ім'я Майкл Джон Дуглас), американський кіноактор («Бетмен», «Повернення Бетмена», «Немає слів», «Екстрені заходи»).

1958 – У США вперше опубліковано роман Бориса Пастернака «Доктор Живаго». 23 жовтня 1958 року Борису Пастернаку була присуджена Нобелівська премія. Влада СРСР на чолі з Н.С.Хрущовим сприйняли цю подію з обуренням, оскільки визнали роман антирадянським. З-за розгорнулася в СРСР цькування Пастернак змушений був відмовитися від отримання премії. Лише 9 грудня 1989 року Нобелівський диплом і медаль було вручено в Стокгольмі синові письменника Євгена Пастернаку.

1964 – група «The Animals» посіла перше місце в американському хіт-параді зі своєю версією пісні «The House of the Rising Sun» (Народна американська пісня, балада; іноді називається також «Блюз висхідного сонця». Версія The Animals увійшла (під № 122) до Списку 500 найкращих пісень усіх часів журналу Rolling Stone (2004).

1967 – Указ Президії ВР СРСР «ПРО громадян татарської національності, які проживали в Криму» зняв з кримських татар «огульні звинувачення» в поголовній співпраці з фашистськими окупантами, але їм заборонялося повернення на півострів.

1972 – палестинська терористична організація «Чорний вересень» захопила команду Ізраїлю під час Олімпійських ігор у Мюнхені.

1973 – народилася Роуз Макгоун, американська актриса («Крик», «Грайндхаус», «Доказ смерті», одна з сестер-відьмочок в серіалі «Зачаровані»).

1979 – народився Андрій (Sun) Запорожець, український співак, виконавець музики в стилі фьюжн, фанк та реггі. Лідер рок-групи «SunSay». Колишній учасник групи «5'Nizza» (2000—2007), також був запрошеним учасником групи «Lюк» (2003—2004).

1982 – вперше було встановлено телеміст між СРСР і США: Москва – Лос-Анджелес. Ідея організації телемостів виникла після проведення рок-фестивалю в Сан-Бернардіно в штаті Каліфорнія. Його організатори разом з іншою апаратурою використовували гігантські – з 2-3-поверховий будинок – телеекрани, щоб фестиваль змогли подивитися якомога більше людей. Ефект був настільки великий, що виникла думка з'єднати за допомогою космічної телезв'язку два подібних екрану, встановлених на міських площах в різних кінцях Землі, щоб зібралися перед ними люди могли бачити один одного, спілкуватися один з одним, щоб вони одночасно були і глядачами та учасниками невідомого раніше телевізійного дійства. Ця ідея отримала назву телемосту.

1991 – відбувся перший відкритий фестиваль кіно країн СНД і Балтії – «Кіношок»

1998 – вперше за свою довгу історію група Aerosmith очолила американський хіт-парад з піснею «I don't Want to Miss a Thing», саундтреком до фільму «Армагеддон».

Джерело: ukr.media
Розділи: Суспільство