chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові провели в останню путь класика Романа Іваничука

19 вересня 2016 о 16:21

Сьогодні, 19 вересня, на Личаківському цвинтарі у Львові похоронили письменника, класика української літератури, громадського діяча Романа Іваничука. Літератор пішов із життя на 87-му році життя – 17 вересня, повідомляє Zaxid.net.

Він збудив українців від сну, навіяного радянською пропагандою, і змусив пригадати власну історію. Роман Іваничук, уродженець Косівщини, про свою проукраїнську позицію вголос заявив ще студентом Львівського університету, бо не хотів вступати у комсомол і на свята ходив у вишиванці. За це його відрахували з університету.

Писати почав з 1958 року, коли вийшла друком перша збірка новел «Прут несе кригу», вона принесла письменникові визнання. А далі було двадцять історичних романів, якими він заповнював білі прогалини в нашій історії.

Вибухом став твір «Мальви» про часи перед повстанням Хмельницького. Несподівано чи не вперше в українській літературі письменник змалював побут середньовічного Львова в романі «Манускрипт з вулиці Руської», описав оборону Олеського замку у творі «Черлене вино».

У період Перебудови Роман Іваничук активно брав участь у національно-визвольному русі. У червні 1988 року погодився очолити львівську філію Товариства рідної мови. Навесні 1990 року обраний народним депутатом УРСР, брав участь у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року й Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року.

В останню путь письменник провели сотні українців. Поміж ними – заньківчанин, народний артист України, побратим Романа Іваничука Борис Мірус.

«Ми потоваришували із 57-го року, коли я зіграв у його виставі «На зламі очі». Він на усіх прем'єрах бував у театрі і на звичайних виставах. І так довгі роки ми товаришували. А два місяці тому ми зустрілися у театрі і ще жартома мірялися, хто з нас більше років прожив», – згадав Борис Мірус.

Роман Іваничук ще за життя точно називав кількість років, які проживе. Про це згадав журналіст і письменник Степан Грицюк.

«Під час одного з моїх інтерв'ю Роман Іваничук, на 80-річний ювілей письменника, розказав історію. Якось він зустрівся з ворожкою і вона сказала, начебто, він проживе до 87 років. Він у це вірив, і так сталося. Взагалі пан Роман розповідав чимало містичних історій, ходив із мольфарською барткою і навіть мені розповідав, що мав такий дар, що цією барткою розганяв хмари», – поділився спогадами Степан Грицюк.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути