chrome firefox opera safari iexplorer

У центрі Кам'янця-Подільського розкопали найдавнішу міську бруківку в Україні

09 вересня 2016 о 10:07

Археологи у центрі Кам'янця-Подільського розкопали кам’яну бруківку, якою у 1760 році Польський ринок вкрив червоногродський чашник Стефан Маковецький. У Києві, Львові, Чернівцях кам'яне мощення вулиць і площ з'являється не раніше 1830-их років.

Про це сайту «України молодої» повідомив керівник розкопок Павло Нечитайло.

«Польський ринок – в самому центрі Старого міста, його серце. До того там завжди була площа, а в радянський час – сквер. Розкоп знаходиться в сквері, між пішохідними доріжками, огороджений парканом. Пересуванню громадян не заважає. Навпаки створює додаткову атракцію для туристів. Щодня розкоп відвідують представники міської адміністрації, іспекція з благоустрою», – сказав керівник розкопу Павло Нечитайло.

За його словами, мощення з вапнякових плит лежало під ребровою бруківкою ХІХ століття. У щілинах між плитами було знайдено люльки та керамічний матеріал XVIII століття.

До того, як Стефан Маковецький встановив кам'яне мощення і освітив ринок кількома ліхтарями, використовувалось дерев'яне брукування.

«Розкопки здійснювали підрозділ ДП НДЦ ОАСУ Інституту археології НАН України і Кам’янець-Подільська архітектурно-археологічна експедиція», – додав Нечитайло.

Він розповів, що земляні роботи на об'єкті розпочинав старший науковий співробітник відділу енеоліту бронзи Дмитро Черновол, який займається дослідженням найдавнішої архітектури в межах площі Польський ринок, що належить населенню трипільської культури.

«На 1-1,2 м вище залягання культурного шару трипільської культури лежало оце знамените мощення. Його досліджували: к.і.н. Ігор Старенький, Володимир Орищук, Ганна Ніколаєва, Вадим Гудима, Максим Рожик», – Павло Нечитайло назвав свою команду.

Щодо того, хто фінансово допоміг археологам, Павло Нечитайло пояснив, що є програма археологічних досліджень, яка фінансується з міського бюджету, а виконується фахівцями Інституту Археології.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути