chrome firefox opera safari iexplorer

Урядові маніпуляції зі стипендіями призведуть до страйків у вишах, — Томенко

27 вересня 2016 о 12:26

Розповідаючи чернігівським журналістам про проблеми бюджету на 2017 рік, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу на так звані урядові маніпуляції зі стипендіями.

По-перше, зауважив він, – неправильно, щоб долю фінансування вишів, зокрема і щодо виплати стипендій студентам, вирішували люди, діти яких навчаються у закордонних, а не в українських навчальних закладах. «Очевидно: для того, щоб прийняти оптимальне і правильне рішення, треба було до цього питання залучити керівників українських вишів, представників профспілок та студентських рад», – вважає М.Томенко.

На його переконання, на сьогодні цілковитою маніпуляцією виглядають розмови про те, що нібито 70% українських студентів отримують стипендії. Більше того, для наочності це зазвичай ілюструється відео автомобілів біля Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка…

«Насправді, крім кількох елітних факультетів у кількох вузах нашої держави, в абсолютній більшості вищих навчальних закладів навчаються діти не високопосадовців та не олігархів – зауважив М. Томенко. – Нагадаю, згідно з різними дослідженнями, в Україні від 72% до 80% бідних людей. Якщо подивитись на студентів-контрактників та студентів приватних вузів, то співвідношення між бюджетниками і контрактниками складає приблизно 45/55. А тому, враховуючи те, що стипендії у нас виплачуються виключно студентам, які навчаються на бюджетній формі, то 70% студентів-бюджетників, в цілому, складають ледь більше за 30% від загальної кількості студентів в Україні!».

«Тепер рухаємося далі. Якщо кількість студентів, які отримують стипендію (тобто, не більше 30% від загальної кількості студентів), середній розмір якої сьогодні 830 гривень, скоротити ледь не вдвічі (адже за задумом КМУ, планується збільшити розмір стипендій та виплачувати їх лише соціально незахищеним категоріям, це біля 20% студентів, а також біля 5% – академічні стипендії тим, хто навчається виключно на відмінно або мають наукові успіхи), то це означає, що більше половини тих, хто сьогодні отримує стипендію, надалі їх отримувати не будуть», – зазначив М. Томенко.

Більше того, для тих, хто за задумом Мінфіну «живе непогано» і не потребує виплати стипендій, збільшиться оплата за гуртожиток, оскільки вона прив’язана до мінімальної пенсії і на сьогодні складає не менше 40% від її розміру, тобто, десь 330-340 грн.

Отож, відірваність чиновників, які розробляли бюджет в частині освіти, від реального життя та відсутність спілкування з керівниками вищих навчальних закладів, профспілками тощо може призвести до ситуації, коли студенти зреагують в інший спосіб, не сприймаючи ці урядові нововведення, вважає Микола Томенко.

«Тому – або історія зі стипендіями має стати історією з прийняття оптимального рішення спільно зі студентськими колективами, або ці урядові маніпуляції призведуть до страйку у вишах», – вважає лідер Громадського руху «Рідна країна».

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути