chrome firefox opera safari iexplorer

Канів представив свої історичні багатства

04 жовтня 2016 о 11:49

В рамках акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» організатор акції Микола Томенко разом з представниками ЗМІ відвідали місто Канів.

Канів — це невелике містечко і районний центр в Черкаській області на березі Дніпра. Для того, щоб потрапити в старовинне місто з лівого берега, треба перетнути Дніпро по греблі Канівської ГЕС. Ця споруда значно змінила зовнішній вигляд не тільки Канева, але і долини Дніпра. На лівому березі Канів зустрічає прекрасними пейзажами водосховища, а ще – колоритним пам’ятником Кобзарю.

Є народне прислів’я: “Шляхи України у Каневі сходяться”. У двох кілометрах від Канева розташоване місце, яке є одним з головних духовних центрів України – Національний Шевченківський заповідник – Тарасова гора. Раніше гора називалася Чернеча, змінили назву у 1861 році, після перепоховання тут Тараса Шевченка. Помер великий поет у Санкт-Петербурзі, де і був похований. Але, після численних народних прохань, царська влада дозволила перепоховати поета на тому місці, де він заповідав це зробити.

“Залишивши позаду індустріальне оточення електростанції, на круговій дорожньої розв’язки повертаємо наліво і виходимо у історичний центр, до головної архітектурної пам’ятки Канева – Успенського собору”, – розповідає Роман Маленков.

qezkmbrfkw4

Собор у Каневі побудував київський князь Всеволод у 1144 році. Він спочатку був Георгіївським, але пізніше його переосвятили на собор Успіння Богоматері. У 1239 році монголо-татари зруйнували Канів. Собор уцілів, хоча довгий час стояв напівзруйнованим. Святиню відбудували у ХVІ столітті. Тоді ж її зміцнили для виконання фортифікаційних функцій в боротьбі з татарами. І собор справно виконував цю задачу.

До явища «Руїни» в Україні, до Андрусівського договору Гетьмана хоронили виключно в Каневі. З цим пов`язана цікава легенда.

"Через підозру у змові з турецьким султаном Івана Підкову стратив польський король Стефан Баторій. Племінницею короля була сумнозвісна княгиня-вампір Елізабета Баторій, згодом страчена за чаклунство та занапащені життя молодих дівчат. У самого ж короля своїх дітей небуло.В одній із західноукраїнських легенд Іван Підкова виступає як силач, що народився у Каневі. Саме він був обраний послами одного царя з далекої країни нареченим царської доньки. Обранець царівни мав підняти серп, який ледве піднесе сотня людей. Іван наказав послам тягти того серпа від Канева до їхнього царства. За легендою «відтоді зробився в Україні Серпяжин шлях, так званий тому, що його зробив Серпяга – величезний серп». В народі Івана Підкову також називали Серпягою. Та не згодився Іван одружитися з царівною. За це цар наказав відтяти йому голову, «а тіло відіслати до Канева»

За неофіційними даними в Каневі поховані: Яків Шах, Самійло Кішка, Іван Петражицький-Кулага, Павлюк, Остафій Дашкевич.

Цікавим для відвідувачів Канева є також пам`ятник Козацької слави, який безпосередньо приурочений Івану Підкові та Тарасова церква, яка, між іншим, є міжконфесійною і збудована за козацькими традиціями.

bndkpmkhdew

Канівський природний заповідник – один з найстаріших заповідників в Україні. Він був створений згідно з постановою Колегії Наркомзему УРСР від 30 липня 1923 року. За останні вісімдесят з гаком років площа заповідника та статус цієї території неодноразово змінювались.

alta-tour.biz

 alta-tour.biz

Це місце, яке дозволяє віч-на-віч спілкуватися з природою, яка живе за своїми мудрими законами. Унікальність рельєфу, неповторна краса ландшафтів, величезне біорізноманіття дивом збереглися в самому центрі України. Земля тут буквально усіяна археологічними пам’ятками, які перебувають тут ще з часів палеоліту. Ці місця вже в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. привертали увагу вчених.

Нагадаємо, що Канів вже набрав більше семи тисяч голосів. Переможців акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» оголосять 9 листопада.

За матеріалами: Дзвін

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути