chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті День всіх святих зробили вихідним

19 жовтня 2016 о 10:42

У Закарпатській області День всіх святих, в який християни західного обряду поминають померлих, буде вихідним.

Як повідомили у вівторок 18 жовтня у прес-службі Закарпатської облдержадміністрації, відповідне розпорядження підписав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Згідно з повідомленням, закарпатці отримають три вихідні поспіль: неділю 30 жовтня, понеділок 31 жовтня та вівторок 1 листопада.

«Натомість субота, 29 жовтня, буде робочим днем», — уточнили в облдержадміністрації.

Згідно з документом, головам райдержадміністрацій, керівникам підприємств, установ і організацій рекомендовано перенести робочий день із понеділка, 31 жовтня, на суботу – 29 жовтня.

«Робочий день перенесено для того, щоб мешканці Закарпаття могли відвідати могили своїх рідних та близьких у інших районах області чи регіонах України», — уточнили в ОДА.

1 листопада – День всіх святих у західних християн. У цей день Західна Церква поминає всіх померлих — відвідують могили родичів та відправляють там панахиди. Саме поняття «всі святі» означає, що в цей день іменини у носіїв усіх імен. Весь листопад у римсько-католицькій церкві після Св. Меси моляться за покійних, чиї імена вірники пишуть на листочках.

На Закарпатті та на Галичині це свято перейняли і вірні Східних Церков – як греко-католики, так і православні. На Закарпатті цей день оголошується, як правило, місцевим вихідним.

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути