chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні і далі зростає безробіття

19 жовтня 2016 о 10:53

Українцям наразі доводиться жити у важкі часи, як політичні, так і економічні. Про черговий «сюрприз» розповіли у Державній службі зайнятості: найвірогідніше, багатьом співвітчизникам у найближчій перспективі доведеться залишитися «за бортом» стабільної зайнятості, особливо тим, хто має високооплачувану роботу.

Згідно з останнім звітом ДСЗ, чисельність зайнятого населення в Україні становила 16,1 млн. осіб, що на 200 тисяч менше, ніж за аналогічний період минулого сезону. І оскільки рівень зайнятості впав, відповідно з 56% до 55,6%, то безробіття зросло з торішніх 9,6% до цьогорічних 9,9%.

Та ні для кого не секрет, що реально «невлаштованих» працівників в Україні набагато більше. Навіть за офіційними даними ДСЗ, майже 122 тисячі українців перебувають у неоплачуваних відпустках, а 430,6 тисячі переведені на неповний робочий день із відповідним скороченням зар­­п­лат.

У промислових регіонах України найвищий відсоток працюючих, але йдеться про неймовірно низькі заробітки людей. Зокрема, в такому режимі в Запорізькій області та українській частині Донбасу працює від 11,2% до 14,3% усіх штатних працівників, тоді як у середньому по країні — лише 5,5%.

У ДСЗ інформують, що 223 тисячі українців уже попередили про звільнення (це на 8,2% більше, ніж у минулому році). Найбільше сумних попереджень отримали від роботодавців у Києві (40,8 тисячі людей), Харківській (17,7 тисячі), Дніпропетровській (16,1 тисячі) та Житомирській (14,8 тисячі) областях.

«Кількість штатних вакансій на середніх і великих підприємствах продовжує скорочуватися. Якщо в 2012 році вакансій було 10,1 мільйона, в 2013 — 9,7 мільйона, то вже в 2015 році цей показник впав до 8 мільйонів, а за перше півріччя 2016-го — до 7,5 мільйона», — повідомив керівник департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовий.

Найбільше шансів втратити роботу мають фахівці, що працюють у державному секторі: лікарі, вчителі, чиновники, працівники держпідприємств — їх частка від загальної кількості «щасливчиків» складає 60%. Та не варто «розслаблятися» й іншим спеціалістам, адже, на жаль, позбутися зайвих «ротів» мають бажання ледь не всі роботодавці.

«Робочих місць в Україні більше не стає. Припускаю, що частина українців погоджується на «сірі» вакансії, тобто працюють без оформлення — орієнтовно це близько двох мільйонів осіб, — пояснює Юрій Кузовий. — Підприємствам усе важче «тягнути» податки та тримати працівників «по-білому» навіть на зар­п­латах «у конвертах». Але системно вакансії лише скорочуються».

На жаль, держава чомусь не стимулює створення нових робочих місць — відбувається лише перерозподіл вакансій, що залишилися між пільговиками: ветеранами АТО, переселенцями та ін. І найприк­ріше, що це показово видається як «соціальний захист». Більше того, можновладці продовжують приймати закони, які «стимулюють» лише знищення тих небагатьох підприємств, що ще залишилися.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути