chrome firefox opera safari iexplorer

Четвертий енергоблок ЧАЕС накрили новим саркофагом вагою у 36 000 тонн

29 листопада 2016 о 12:53

Четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) вкрили новим захисним саркофагом, який має захищати навколишнє середовище від радіоактивного випромінювання.

Нову захисну конструкцію насунули на стару, яка була побудована у 1986 році над зруйнованим енергоблоком, повідомляє Zaxid.net з посиланням на «Громадське ТБ».

Будівництво нового конфайнменту розпочали у 2012 році. Арку називають найбільшою рухомою наземною конструкцією у світі – починаючи з 14 листопада і впродовж двох тижнів за допомогою спеціальної системи потужних гідравлічних домкратів споруду, заввишки 109 метрів, довжиною 165, шириною 250 метрів і загальною вагою понад 36 тисяч тонн перемістили на постійне місце над старим саркофагом – об’єктом «Укриття».

Будівництво конфайнменту здійснювали фахівці французького концерну Novarka та українські спеціалісти за кошти 28 держав-донорів.

Споруда обійшлася приблизно в 1,5 мільярда євро. Проектний термін експлуатації об’єкта – 100 років.

Загалом понад 10 тисяч інженерів та будівельників взяли участь у створенні проекту «Укриття-2» над аварійним реактором Чорнобильської АЕС. Про це заявив керівник проекту Novarka Ніколя Кай.

«Загалом одночасно працювало близько 1200 осіб, однак вони працювали по 2 тижні. Тому загалом у проекті взяло участь близько 10 тисяч осіб», — сказав він.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року за 100 кілометрів на північ від Києва сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Вона призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, забруднення води та значних територій.

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути