chrome firefox opera safari iexplorer

Мораторій на експорт української деревини можуть скасувати вже в грудні

24 листопада 2016 о 08:52

Про це написав у своєму блозі на «Обозревателе» лідер Громадського руху «Рідна країна», співавтор чинного Закону про мораторій на вивезення за кордон необробленої деревини Микола Томенко.  

Подаємо текст автора:

Зараз склалася ситуація, що українська та закордонна лісова мафія, які роблять все, щоб і далі вирубувати українські ліси та за безцінь вивозити нашу деревину за кордон, нібито змирилися з тим, що в парламенті немає підтримки ідеї скасування нашого Закону про тимчасовий мораторій на експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді.

Нагадаємо, цей Закон передбачає десятирічну заборону з 1 листопада 2015 року вивезення за кордон лісу-кругляка, дуба, деревини цінних порід (крім сосни), а з 1 січня 2017 року – і сосни.

Проте, як поінформували мене наші люди в Кабінеті Міністрів, насправді лобісти заробітчанства на українському лісі просто змінили тактику: вони менше про це говорять і готуються робити!

Логіка дій така: розуміючи, що парламент в публічній дискусії не підтримає 226-ма голосами законопроект про скасування чинного мораторію на експорт української деревини, «лісовою мафією» готується традиційна для України «схема» – всі непопулярні ініціативи, направлені проти українського народу чи української держави, треба «заводити» в останню ніч перед прийняттям Держбюджету у прикінцеві положення цього закону...

Як відомо, саме у прикінцевих положеннях закону про бюджет зазвичай тимчасово призупиняються певні статті соціальних законопроектів, на які не знаходять коштів, чи дія інших законопроектів, що дає можливість використати корупційні шпаринки (наприклад, в минулому році так було щодо використання та продажу земель, розширення прав уряду щодо приватизації тощо).

Отож, задум українського чиновництва, що заробляє на корупційних лісових «схемах», та українського і закордонного бізнесу є таким: норма про призупинення дії чинного закону про мораторій на експорт української деревини буде внесена до прикінцевих положень Держбюджету на 2017 рік.

Для нас – людей, які не лише ініціювали ухвалення даного закону, а й справді переживають за те, щоб Україна нарешті розвивала власну деревообробну галузь, створювала нові робочі місця, піклувалась про власне довкілля та посилювала енергетичну незалежність — важливо не допустити такого сценарію.

Тому я звертаюсь до всіх народних депутатів, які підтримували мене при прийнятті чинного Закону, із закликом не допустити «голосування всліпу» остаточного варіанту бюджету, як це, на жаль, було у попередні роки.

Також звертаюсь до парламентських кореспондентів з проханням зробити все, щоб без вивчення тексту остаточної редакції Закону про Державний бюджет на 2017 рік, підготовленої до третього читання, бюджет у сесійній залі не голосувався.

Я також свідомий того, що окрім збереження мораторію на експорт українського лісу, необхідно також зупинити контрабандний потік вивезення деревини за кордон під виглядом продажу так званих дров. Про це всі знають, на цьому всі заробляють – від АП і Кабміну до «правильних» людей, які це супроводжують на митниці, кордоні тощо…

До речі, не секрет, що своєрідною «контрабандною територією» для українського лісу стала Чернівецька область. Отож, варто було би від «правильної, патріотичної» сили – «Народного фронту» — почути про те, коли в області, де маємо 90% кадрових призначень за квотою «НФ», буде зупинена ця «вільна митна територія», де наш ліс під виглядом дров, фактично, контрабандним шляхом вивозиться в Румунію, а кошти осідають у представників цієї «лісової мафії»…

Так само надзвичайно важливо ухвалити рішення, про яке ми говоримо вже кілька років: як зі скасуванням ввізного мита дати можливість завезти в Україну найновіше обладнання для деревообробної та меблевої галузей.

До того ж, потрібні державні програми щодо альтернативних джерел опалення особливо у сільській місцевості, які разом з нашим законом про мораторій на вивезення необробленої деревини та іншими згаданими вище ініціативами можуть серйозно змінити нашу країну на краще, піднести її національну економіку і захистити її найбільшу цінність – довкілля.

Довідково

Закон про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді) поданий на розгляд парламенту групою народних депутатів різних фракцій.

9 квітня 2015 року даний законопроект був ухвалений Верховною Радою, 14 квітня 2015 року він був підписаний Головою ВР і того ж дня переданий на підпис Президенту. Незважаючи на ст. 94 Конституції України, згідно з якою Президент протягом 15 днів має або підписати закон, або повернути зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду, даний Закон не підписувався і не ветувався Президентом протягом 72 днів! Отож, згідно з Конституцією, цей Закон мав вважатися схваленим і мав бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Щоб змісити керівництво держави діяти конституційно, 25 червня 2015 р. я подав позов до Вищого адміністративного суду України проти Голови Верховної Ради України В. Гройсмана стосовно визнання протиправною його бездіяльність неоприлюднення прийнятого 09.04.2015 року Верховною Радою України та схваленого Президентом України Закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.

Одночасно з цим я написав заяву про звільнення мене з посади Радника Президента України (поза штатом).

Після таких моїх дій Закон був нарешті підписаний Президентом 7 липня 2015 р.

tomenkoМикола Томенко, громадський та політичний діяч України

Розділи: Політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути