chrome firefox opera safari iexplorer

Поки український народ воює, чиновники поповнюють бюджет РФ?

02 листопада 2016 о 12:32

До теми громадського та експертного обговорення електронних декларацій наших чиновників.

Хочу звернути увагу на одну делікатну тему, яка не потрапила до кола широкої дискусії. Це тема можливої сплати податків, а значить — підтримки бюджету Російської Федерації, яку Верховна Рада України, а згодом і Парламентська асамблея Ради Європи своєю резолюцією визнала країною-окупантом.

Мова йде про наявність у наших високопосадовців підприємницьких структур, нерухомості, землі чи інших активів на території Російської Федерації, утримання яких прямо чи опосередковано призводить до сплати податків у бюджет РФ.

Тож вважаю необхідним додаткове інформування декларантів не лише про наявність у них грошових та майнових активів на території Росії чи окупованого нею Криму, а й про сплату податків у тих регіонах за цей період військової агресії.

У цьому сенсі найбільше запитань зараз — до Президента України Петра Порошенка. Оскільки окрім трьох юридичних осіб у Росії, які займаються підприємницькою діяльністю та, відповідно, сплачують там податки (мова йде про задекларовані ним АТ "Ліпецька кондитерська фабрика «Рошен», ТОВ «РошенТранс» та ТОВ «Рошен»), у нього є ще низка структур, які розміщені території окупованого Севастополя. Це, зокрема, «Севастопольський морський завод», «Зовнішекономсервіс» — фірма маркетингу і зовнішньоекономічних зв'язків Відкритого акціонерного товариства «Севастопольський морський завод», «Севморрос» ВАТ «Севастопольський морський завод», «Севморверф», "Автотранспортне підприємство «Севмортранс» та "Фінансово-страхова компанія «Адміралтейська».

Не є таємницею, що, зокрема «Севастопольський морський завод» був націоналізований «урядом Севастополя» 28 лютого 2015 року. Але виникає запитання: як цей завод та суміжні з ним структури функціонували з моменту окупації Криму з березня 2014 до «націоналізації» підприємства 2015-го? Мова йде про рік їхньої роботи під час фактичної війни України з Росією, коли весь український народ перераховував благодійні внески на українську армію…

Також важливо, чи інші президентські севастопольські структури, про «націоналізацію» яких невідомо, продовжують працювати і сплачувати податки до російського бюджету?

Подібні питання – до депутатів колишньої Партії регіонів (Ю. Бойка, В. Новінського…) та інших посадовців, включно з місцевими чиновниками, які задекларували нерухомість в Росії чи окупованому Криму.

Чи продовжують вони «спонсорувати» країну-агресора, проти якої воює Україна?

tomenko-1Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна», доктор політичних наук

Розділи: Політика

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути