chrome firefox opera safari iexplorer

На Тернопільщині науковці навчилися видобувати газ із соломи

21 грудня 2016 о 12:13

Група науковців Бережанського агротехнічного інституту, що на Тернопільщині, під керівництвом ректора вузу Василя Павліського (доктора технічних наук, дійсного члена Української академії економічної кібернетики) розробили модель біопаливної установки, яка добуватиме електричну та теплову енергію зi звичайної соломи.

Відразу після збору урожаю вона перероблятиметься в паливні гранули, так звані пелети, відтак завдяки розробці добуватиметься біометан, який є навіть якіснішим замінником звичного нам природного газу.

Далі метан спалюється у двигуні внутрішнього згоряння, водночас і виробляючи через генератор струм, і нагріваючи воду, тобто даючи аж два види енергії.

Зрозуміло, що особливо ефективною новинка буде для аграрників, зокрема для сільськогосподарських підприємств, які займаються вирощуванням зернових, а отже, отримують солому як відходи основного виробництва.

Втім працювати вона почне на соломі не з тернопільських, а з одеських полів, бо установка виготовляється на замовлення приватного одеського підприємства «Колос» за сприяння німецьких спонсорів.

До речі, в Бережанському агротехнічному інституті проблемами впровадження енергозберігаючих технологій займаються давно і серйозно, різнопланові дослідження в цьому напрямi продовжуються.

Так, однією з нових тем, над якою працюють науковці вишу в цій галузі, є можливість використання для біогазових технологій дикоростучих видів рослин західного регіону України.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути