chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 січня стипендії планують нараховувати по-новому

02 грудня 2016 о 10:44

В Україні змінюється підхід до нарахування студентських стипендій.

Згідно з планами Міносвіти, стипендії будуть двох різновидів: академічні та соціальні. Перші надаватимуть тим, хто показуватиме високі результати у навчанні, другі — студентам, які потребують матеріальної підтримки.

Ці зміни ще не закріплені офіційно — нові правила почнуть діяти лише після того, як буде ухвалений бюджет на наступний рік, зазначив заступник міністра фінансів Сергій Марченко. Але у принципових питаннях позиції двох міністерств вже узгоджені, тому шанси на своєчасне запровадження новацій є високими, пише DW.COM.

Більше грошей, менше стипендій

Дані міністерства фінансів підтверджують твердження колег-освітян. Попри зміни, розмір стипендійного фонду не лише не зменшився, а став більшим на 576 мільйонів гривень і складатиме 5,8 мільярда гривень.

Утім, кількість студентів, що отримують стипендії, суттєво зменшиться — із 75 до 50 відсотків. При цьому на академічні стипендії зможуть претендувати близько 43 відсотків студентів, а на соціальні — сім.

Натомість розмір самих виплат зросте. Мінімальна стипендія для студентів ВНЗ третього та четвертого рівнів акредитації становитиме 1100 гривень, а відмінники отримуватимуть 1600 гривень. Тобто зростання академічних стипендій становитиме 33,4 та 72,9 відсотка відповідно.

Ще більшими є суми для студентів, що навчаються на складних спеціальностях, до яких міністерство освіти та науки віднесло природничо-математичні та інженерні спеціальності — йтиметься передусім, про майбутніх вчителів математики, хімії, фізики та біології. Для них стипендії складатимуть 2036 гривень.

Також зміниться підхід до визначення тих, хто заслуговує на отримання академічних стипендій. «Це абсолютно новий — рейтинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме, кожен виш розробить свої критерії для складання рейтингу, що затверджуватимуться вченою радою університету за обов'язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету», — розказала очільниця міністерства освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона також передбачає, що на 90 відсотків місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10 відсотків — критерії, які визначить ВНЗ.

Водночас у міністерстві фінансів додають, що соціальні стипендії отримуватимуть лише ті, хто дійсно потребуватиме державної підтримки.

Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути