chrome firefox opera safari iexplorer

Азовське море втрачає рибу

10 січня 2017 о 10:37

Азовське море — це світова рибна перлина, яка ще недавно у 6,5 разів перевершувала з рибопродуктивності Каспійське море.

На сьогодні, за інформацією Асоціації рибалок України, ресурси Азовського моря практично знищені.

Як твердять екологи, із 40 промислових видів риб для повноцінного вилову залишилось лише три — тюлька, бичок та хамса, інші виловлюються в мізерній кількості.

Вчені пропонують призупинити промисловий вилов риби у водах Азова хоча би на 5 років. Саме стільки потрібно, щоб море почало повертати свій рибний потенціал, вважають вони.

За даними Держекоінспекції Мінприроди України, за останнє десятиліття більш ніж у 20 разів знизився обсяг вилову піленгаса, в 5 разів ― судака, в 7 разів ― камбали-калкана.

Еколог Геннадій Молодан, директор Національного природного ландшафтного парку «Меотида», переконаний, що настільки критичної ситуації ще не було.

«Азовське море згубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. Але не все так погано ― властивість екосистеми до самовідтворення ще не втрачена, тому треба негайно приймати жорсткі заходи в галузі охорони та відтворення рибних запасів», ― сказав пан Молодан.

Він переконаний, що промисловий лов риби в Азовському морі треба заборонити не менш ніж на 5 років.

«Думаю, що повернути Азовському морю колишній потенціал можна за однієї умови ― якщо закрити промисловий вилов на 5 років. Вудкою ― лови, ніхто не проти, але знай: вийдеш у море з сіткою або тралом ― отримаєш «статтю». При чому жорсткі заходи потрібно вводити як українській, так і російській стороні», ― додав еколог.

Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України, переконаний, що пряма заборона промислу не повинна бути самоціллю, вона без Програми раціонального, цивілізованого використання водних біоресурсів Азовського моря в гармонії з природою, нічого не дасть.

Водночас «Азоврибохорона» повідомила, що у 2016 році в Азовському морі виловлено рекордну кількість риби та водних ресурсів ― майже 36 тисяч тонн. Найбільше зловили бичка (21 тис. тонн), тюльки (12,5 тис. тонн) та хамси (2 тис. тонн). Промисел у 2016 році здійснювали 150 українських користувачів.

Розділи: Довкілля

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути