chrome firefox opera safari iexplorer

Через обмеження на готівкові розрахунки нелегальних операцій може побільшати

09 січня 2017 о 14:34

Нацбанк України втричі знизив ліміт на розрахунки готівкою. Тепер всі покупки більше 50 тисяч гривень мають сплачуватися лише через банки. Тому для українців вони стануть дорожчими через банківські комісії, пише DW.COM.

Національний банк заборонив українцям розраховуватися готівкою за будь які покупки вартістю вище 50 тисяч гривень. Усі операції, що перевищують цю суму, мають відбуватися виключно через банківські рахунки.

Ця норма стосується будь яких платежів між фізичними особами та підприємцями, а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. 

Гранична сума розрахунків готівкою підприємств між собою впродовж одного дня залишається незмінною і становить 10 тисяч гривень.

Розрахуватися за покупку на суму понад 50 тисяч гривень можна декількома способами: внести гроші безпосередньо на рахунок продавця, перевести їх туди зі свого рахунку (в банку або платіжною карткою через термінал) або через депозит нотаріуса.

Ліміт на готівкові розрахунки був введений ще 1 вересня 2013 року і досі складав 150 тисяч гривень. Але в той час курс долара складав 8 гривень, тому в еквіваленті цей ліміт сягав майже 19 тисяч доларів. Тобто обмеження стосувалось досить великих покупок: нерухомості в регіонах, автомобілей, коштовностей, витворів мистецтва, тощо.

Зараз же офіційний курс долара перевищує 27 гривень, тому ліміт на готівкові розрахунки складає лише 1850 доларів. Тому тепер він охоплює набагато більше видів покупок: подорожі, техніку, дорогі медичні послуги, одяг та взуття, та інше.

Банкам стане краще

У Нацбанку сподіваються, що встановлення нового ліміту сприятиме забезпеченню стабільних надходжень грошей до банківської системи, а також звуженню сфери використання готівки та прискорення розвитку безготівкового сегменту. За останніми даними Нацбанку, в першому півріччі 2016 року доля безготівкових операцій в Україні складала лише 35 відсотків. При цьому у громадян на руках було приблизно 305 мільярдів гривень готівкою.

Для банків зниження ліміту вигідне, оскільки обслуговування готівкових платежів обходиться їм дорожче безготівкових через необхідність оплачувати послуги інкасаторів, касирів, утримувати сховища і сейфи. «Плюс один і найголовніший — здешевлення процесу обслуговування обігу грошей, готівкову масу потрібно обслуговувати, возити її, охороняти, перераховувати. Україна традиційно пасе задніх серед європейських країн за рівнем економії від безготівкового обороту. У підсумку всі ці витрати лягають на споживачів»,- говорить член виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Покупки подорожчають

Для громадян великі покупки тепер стануть більш дорогими, тому що банки беруть комісію за перерахування грошей. В середньому, відкриття рахунку коштує зараз до 100 гривень, а перерахування грошей з одного рахунку на інший складає 1-3 відсотки від суми.

«Основний плюс від зниження ліміту отримує банківська системи, оскільки банківські рахунки стануть більш затребуваними. Мінус — це можлива незручність для громадян, пов'язана з необхідністю відкривати рахунок і розміщувати там гроші для покупки від 50 тисяч гривень, а також необхідність сплачувати комісії банків. Але в принципі, 50 тисяч гривень це десятимісячна середня офіційна зарплата українця — це не така вже й маленька сума. Тому більшості людей це не торкнеться»,- прокоментував DW керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії «Concorde Capital» Олександр Паращій.

Підприємцям також буде складніше вести бізнес з громадянами. «З мінусів я б назвав ускладнення документообігу в роздрібній торгівлі, проблеми пов'язані з оформленням угод з нерухомістю. Але думаю, що обидві проблеми не такі значущі для населення в порівнянні з ефектом економії на обслуговуванні процесу обігу готівкових грошей»,- вважає Віталій Шапран.

Ризики перевищення ліміту

З введенням ліміту в 50 тисяч гривень, існує ризик, що більш крупні покупку будуть проводитися неофіційно. Через високу імовірність девальвації, великі покупки, наприклад, житла, проводяться в іноземній валюті. Але безготівкові розрахунки в ній заборонені. Тому і досі значна частка покупок проводилася в «тіні».

«Торік лише біля 10 відсотків покупок квартир у нас були проведені в гривні. В цьому випадку покупці вже мали на прикметі іншу нерухомість на первинному ринку, яку хотіли купити за виручені гроші. Тому їм потрібна була гривня, щоб одразу в той же день перерахувати її забудовнику, що приймають лише національну валюту — розповіла DW київський ріелтор Оксана. — Усі інші продажі відбувалися в доларах чи євро. Люди просто не хочуть отримувати за свою квартиру велику суму в гривні, тому що, як показує практика, вона може знецінитися за одну ніч навіть на 10 відсотків».

Тепер нелегальних операцій може стати ще більше, тому що порушення ліміту на готівкові розрахунки не загрожує громадянам великими санкціями. Штрафи за це складають лише від 1700 до 17 тисяч гривень.

«Відповідно до статті 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари та послуги, в тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу -підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. За повторне порушення впродовж року цих норм передбачено адміністративне стягнення у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів», — повідомили DW в Національному банку України.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути