chrome firefox opera safari iexplorer

Тернопіль готовий поховати Олександра Олеся в пам'ять про Олега Ольжича

09 січня 2017 о 10:55

Шокуюча ситуація з прахом відомого українського поета Олександра Олеся, що був підданий примусовій екс­гумації на Ольшанському кладовищі в столиці Чехії, отримала широкий резонанс на Тернопільщині, пише Україна молода.

Історично область пов’язана з письменником через його сина — також талановитого поета, археолога і видатного політичного діяча-націоналіста Олега Ольжича (Кандибу). Ще 22-річним юнаком він став членом ОУН.

Виконував низку відповідальних завдань Проводу українських націоналістів і особисто першого голови ОУН Євгена Коновальця. У 1937-му очолив культурно-освітню референтуру Проводу.

В жовтні 1941-го став одним з організаторів Української національної ради у Києві. А в травні наступного року саме в Тернопільській області відбулася Почаївська конференція ОУН(м), на якій Олега Ольжича було обрано заступником голови Проводу Українських Націоналістів та головою Проводу на українських землях.

До речі, як стверджують документальні джерела, у своєму виступі під час цієї події Олег Ольжич висловлював щиру подяку своєму батькові Олександру Олесю за дух українства і патріотизму, що він прищеплював синові змалечку.

Після арешту другого голови ОУН Андрія Мельника Ольжич перебрав посаду голови Проводу організації. Але вже через кілька місяців був схоплений у Львові гестапівцями і ув’язнений у концентраційному таборі Заксенгаузен, де після звірячих катувань і тортур загинув під час чергового допиту в ніч із 9-го на 10 червня 1944 року, а його тіло спалили у крематорії.

Убитий горем батько пережив сина лише на неповнi півтора місяця...

Відреагувавши на трагічну і кричущо несправедливу недавню подію у Празі, міський голова Тернополя Сергій Надал запропонував перепоховати Олександра Олеся у Тернополі, тим самим вшанувавши пам’ять і про його сина, могили якого взагалі не існує (нащадкам покійного буде запропоновано декілька варіантів, у тому числі у майбутньому Пантеоні Героїв у парку Слави).

Мерія Тернополя заявила про готовність також профінансувати перевезення праху з Чехії та перепоховання.

«Олександр Кандиба-Олесь був не лише одним із найвидатніших письменників та поетів України, він виховав одного з лідерів Організації українських націоналістів, «праву руку» Євгена Коновальця Олега Ольжича.Тому сьогодні українці не мають права кинути напризволяще останки великого українця. Олександр Олесь має спочивати на рідній українській землі. Усі великі українці, починаючи від Петлюри і закінчуючи Бандерою, мають бути перепоховані в Україні. Тоді почнеться справжнє відро­дження України», — написав Сергій Надал на своїй сторінці у «Фейсбуцi».

***

«За межами України є понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури. Багато з них може бути ліквідовано найближчим часом» — за інформацією Українського інституту національної пам’яті.

***

Нагадаємо, останки українського поета Олександра Олеся і його дружини перевезуть до Києва, якщо згоду на перепоховання дадуть рідні. Наразі прах зберігають у депозитарії кладовища у Празі.

За інформацією МЗС України, на місці, де була могила Олександра Олеся, був захоронений Володимир Михайлишин, виходець з України, який донедавна доглядав поховання Олександра Олеся та сплачував необхідну ренту. Після смерті Михайлишина його син, як законний спадкоємець, прийняв рішення про захоронення батька у згаданому місці.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути