chrome firefox opera safari iexplorer

У День соборності в Києві відкриють меморіальну дошку Євгену Коновальцю

20 січня 2017 о 14:43

22 січня о 12.00 у Києві на вулиці Січових Стрільців, 24 відкриють меморіальну дошку Євгену Коновальцю, повідомляє сайт Українського інституту національної пам'яті.

Меморіальна дошка відкривається на вулиці Січових Стрільців, названій на честь створених Євгеном Коновальцем вiйськових пiдроздiлiв, у будинку, де у 1918 році знаходилися їх касарні.

Меморіальна дошка містить барельєф полковника Армії УНР Євгена Коновальця у військовому вбранні разом з елементами зброї, що символізують військову доблесть героя. Автор композиції – скульптор Олександр Михайлицький.

Під час відкриття відбудеться освячення дошки духовенством УПЦ КП та УГКЦ, а також музичний виступ заслуженого артиста України Тараса Компаніченка.

Євген Коновалець (14.06.1891-23.05.1938) – полковник Армії Української Народної Республіки, керівник Української військової організації, голова Проводу українських націоналістів.

Свого часу Євген Коновалець об'єднав тисячі українців довкола ідеї боротьби за соборну Українську державу. Один із творців українських збройних сил, він сформував Галицько-буковинський курінь, а згодом полк Січових стрільців і дав відсіч більшовицькому повстанню робітників київського заводу «Арсенал».

Перебуваючи в еміграції, не полишав своїх ідеалів та створив Організацію українських націоналістів. Саме Коновалець підготував майбутнє покоління діячів ОУН, серед яких Степан Бандера, Роман Шухевич, Ярослав Стецько.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути