chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі встановили тридцятиметрову шопку

06 січня 2017 о 09:49

В церкві Святого апостола Петра в Тернополі облаштували шопку велетенських розмірів. Про це повідомив настоятель храму отець Юстиніан.

«Таку велику шопку із різдвяним вертепом встановлюємо вже 12 років поспіль. Її ширина – близько 30, а висота до 20 метрів. Тішимося, що ця шопка є окрасою нашого храму, куди на молитву і оглядини такого рухомого вертепу приходять та приїжджають з інших міст сотні вірян», — сказав він.

Сама шопка  має вигляд діорами, яка розташована уздовж однієї із стін церкви і аж під купол. Тут можна побачити ясла зі святим дитятком, фігури Марії, Йосипа, біблійні персонажі. Є і ціле селище на пагорбах із хатками, храмом, людьми та різними птахами й звірятами, навіть живими кроликами. Окремі елементи шопки  рухомі. Це – фігурки святого Франциска, Святих Володимира, Ольги, Митрополита Андрея Шептицького і Йосипа Сліпого. Вони проходять навколо Ісуса і віддають йому поклін.

Складні механізми спонукають рухатися не тільки біблійних персонажів. У рухомому вертепі – б’є годинник, ангели прорубують у лісі дорогу, кивають головами тваринки, пливе кораблик, засвічуютьcя і згасають зорі, дзюркотить вода, падаючи на колесо водяного млина.

Шопку зазвичай упродовж двох тижнів готують щонайменше двадцять монахів. Усі рухомі фігурки, що вклоняються Божому дитятку, виготовляє отець Косьма.

 

Щороку найбільшу в Україні тернопільську шопку відвідують тисячі дорослих і дітей.

Джерело: turystam.in.ua
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути