chrome firefox opera safari iexplorer

Українського чемпіона з шашок Юрія Анікєєва дискваліфікували на три роки за вишиванку

18 січня 2017 о 10:09

Правління Міжнародної федерації шашок (IDF) прийняло рішення вдруге дискваліфікувати українського чемпіона світу Юрія Анікєєва — тепер уже на 3 роки.

Як повідомлялося у листопаді 2016 року, росіяни дискваліфікували українського екс-чемпіона світу з шашок. Тоді була інформація, що Анікєєва дискваліфікували та не допустили до чемпіонату Європи. На турнір спортсмен не потрапив буцімто за полеміку у пресі, де він розмірковував про шляхи розвитку шашок-64.

Тепер же видання «Експрес» стверджує, що у заяві IDF зазначається наступне:

«Розглянуто багаторазові випадки порушення етичного кодексу IDF (пункти 2.2.4 і 2.2.8) міжнародним гросмейстером Юрієм Анікєєвим (Україна) після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року. Відповідно з етичним кодексом IDF (пункт 3.7.) правління IDF ухвалило рішення відсторонити Юрія Анікєєва на 3 роки до 15 грудня 2019 року від участі в усіх змаганнях, що проводяться IDF».

Про те, що насправді трапилось з українським чемпіоном, вищезгаданому ресурсу розповів президент Федерації шашок україни Анатолій Яценко.

«Це все незаконно. Усі ці звинувачення вигадані. Жодного факту його вини не доведено. Жодного! Я як президент Федерації звертався у Міжнародну федерацію з проханням навести факти його порушень. Я сказав, якщо буде доведено, що Юрій справді винен, я підпишусь під його дискваліфікацією. Але фактів вони не надали. Є лише загальні фрази, які нічого не пояснюють», — сказав він.

За словами Яценка, Анікєєва звинувачують у некоректній полеміці у ЗМІ, у претензійних роздумах на тему розвитку шашок, у висловлюваннях про Путіна.

«Я просив надати факти, назвати ЗМІ, у яких він це говорить, дати його цитати. Але немає нічого. Нічого! А найбільший абсурд — його звинуватили у тому, що він вийшов на церемонію нагородження у вишиванці», — зауважив він.

«Та якщо якийсь африканський спортсмен виходить на церемонію нагородження у національному костюмі, йому зал аплодує стоячи. Таке лише вітається. А вишиванка, виявляється, є порушенням норм», — гнівно додав очільник ФШУ.

Таке ставлення до Анікєєва з боку Міжнародної федерації Яценко пояснив тим, що президент Міжнародної федерації — росіянин.

«Росія має кворум у цій федерації та може протягнути будь-яке рішення. Розумієте, це — війна. Це — факт спортивного тероризму, саме так висловився наш міністр спорту. Це та сама гібридна війна Росії, про яку всі говорять», — пояснив він.

«Вважайте, що команді просто відрізали голову. Юра — екс-чемпіон світу. Це — один з найсильніших гросмейстерів світу, це лідер нашої команди. Росія не могла змиритися з тим, що вона вкладає величезні гроші у розвиток шашок, а найкращими стають українці, які виступають на голому ентузіазмі. От вони і вдарили з-за спини. Спочаку вони обезголовили нашу жіночу збірну, а тепер — чоловічу», — зауважив Яценко.

На запитання, що трапилося з жіночою командою, він відповів, що українку Дарію Ткаченко купили за квартиру у Росії.

«Тепер вона росіянка. Юрія хотіли прибрати зі шляху таким самим способом. Йому теж пропонували громадянство, квартиру, але він відмовився. Юра сказав, що він — патріот України, і нікуди не піде. Тому вони вигадали інший спосіб, як позбутися конкурента. Три роки дискваліфікації — це вбити всю кар'єру. Це ж не три місяці», — підсумував Яценко.

Нагадаємо, чемпіонка світу з шашок Ткаченко отримала російське громадянство 1 вересня 2016 року.

Довідка

Юрій Володимирович Анікєєв (нар. 11 червня 1983) є чемпіоном світу (2004), срібним (2008) і бронзовим призером (2002) з шашок-64 (бразильська версія), бронзовим (2002) і срібним (2004) призером чемпіонату світу з шашок-64 (бразильська версія) у бліці.

Також на його рахунку титули чемпіона Європи (2005) і бронзового призера (2008) у бліці з міжнародних шашок, чемпіона світу 2016 року з міжнародних шашок-100 у швидкій програмі.

Джерело: champion.com.ua
Розділи: Спорт в Україні

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути