chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вперше народилася дитина від трьох батьків

20 січня 2017 о 11:28

В Україні вперше народилася дитина, яка має гени від трьох людей, повідомили фахівці однієї з київських клінік.

Дитина народилася на початку січня, розповів на прес-конференції директор клініки «Надія» Валерій Зукін.

За його словами, немовля з'явилося на світ завдяки новому методу штучного запліднення — пронуклеарного перенесенню ядер.

Суть методу полягає в тому, що ядра пацієнтки та її чоловіка перенесли у донорську яйцеклітину, яка була позбавлена ядра.

За допомогою цього методу 34-річна жінка, яка страждала безпліддям протягом 15 років, змогла народити здорову «генетично рідну» дитину, розповів фахівець.

"В результаті була отримана «реконструйована» яйцеклітина, що мала генетичний набір ядерної ДНК від матері та батька (приблизно 25 тисяч генів) і цитоплазматичне ДНК від донора (37 генів), тобто дитина має «трьох батьків», — зазначив Валерій Зукін.

У більшості західних країн така технологія заборонена через її недостатню вивченість і можливі ризики для здоров'я. Єдина країна, яка дозволила дослідження на законодавчому рівні, — Велика Британія.

В Україні ж немає ані законів, які б регулювали генетичні експерименти, ані авторитетних біоетичних комісій, які б розглядали такі спірні питання.

Тож поле для експериментів відкрите, пише ВВС. Україна.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути