chrome firefox opera safari iexplorer

Чеські працедавці закликали уряд спростити в'їзд в країну для кваліфікованих українців

10 лютого 2017 о 10:39

Чеські працедавці закликали уряд у Празі спростити процедуру найму іноземної робочої сили з України.

Відкритого листа з таким закликом на адресу прем'єр-міністра країни Богуслава Соботки спрямували в понеділок, 6 лютого, «Союз працедавців Чехії», «Торгово-промислова палата Чеської Республіки» та «Конфедерація чеської промисловості», повідомляє DW.COM.

«Місцевий ринок праці не може запропонувати достатньої кількості кваліфікованих кадрів ані серед безробітних, ані серед нещодавніх випускників, тому працедавці змушені шукати працівників за кордоном», — наголошується в листі, цитати з якого наводить інформаційне агентство Reuters.

Рівень безробіття в Чехії — один з найнижчих у Євросоюзі, державну допомогу через втрату роботи отримують 360 тисяч людей. Попри це, в країні 132 тисячі відкритих вакансій, головним чином йдеться про сферу ІТ, будівництво, промисловість, електроніку, авто- та машинобудування.

З відкритими обіймами для кваліфікованих кадрів

Щоб вирішити цю проблему, восени 2015 року, у розпал кризи біженців, Чехія ухвалила закон, який передбачає суттєве спрощення та пришвидшення видачі віз українським громадянам з технічною освітою — інженерам, технічним спеціалістам та фахівцям зі сфери IT. За ним майже 3800 українців щороку можуть отримувати чеську робочу візу.

Згідно з розробленим урядом механізмом, працедавець повинен знайти потрібного йому фахівця, укласти угоду і подати документи в консульську установу, де з потенційним працівником проведуть коротку співбесіду. Якщо вона пройде успішно і сумнівів у кваліфікації працівника не виникне, йому вручать спеціальну картку про дозвіл на отримання роботи й тривале перебування в Чехії.

Проте нині чеські компанії заявляють, що існуючого закону недостатньо, а спрощена процедура видачі віз потребує кардинального удосконалення.

«Якщо чеський працедавець надішле запрошення на роботу, то потрібному йому фахівцю призначать інтерв'ю тільки на серпень, — розповідає Ян Віснер, президент Союзу працедавців Чехії. — Немислимо, що треба 8 місяців чекати, поки вашого працівника перевірять і впустять у країну». На думку Віснера, Чехія щороку потребує вдвічі більшої кількості фахівців технічних спеціальностей з України.

Профспілки — проти

Чеські профспілки виступають проти активного залучення іноземної робочої сили. Вони заявляють, що це загрожуватиме інтересам чеських працівників, а щоб повернути тисячі чехів на місцевий ринок праці, варто лише підняти рівень оплати.

З цим закономірно не погоджуються об'єднання працедавців. Вони наполягають, що зростання зарплатні проблеми не вирішить, бо на місцевому ринку праці просто немає потрібної кількості кваліфікованої робочої сили.

У третьому кварталі 2016 року середня заробітна плата в Чехії становила 27220 крон (1082 доларів США), це значно менше, ніж у сусідній Німеччині, на яку орієнтуються профспілки, проте суттєво більше, ніж в Україні та інших країнах колишнього СРСР.

У середу ліво-центристський уряд Чехії повинен обговорити звернення представників промисловості та працедавців про залучення іноземної робочої сили. Чеська республіка була однією зі східноєвропейських країн ЄС, які відмовляються приймати біженців з країн Близького Сходу, а у період особливого великого напливу втікачів з Сирії навіть відкрила для них свій західний кордон з Німеччиною. Проте питання кваліфікованої трудової міграції для офіційної Праги — зовсім інша справа.

Згідно з минулорічними даними чеського статистичного відомства, українці вже зараз становлять найчисельнішу групу іноземців у Чехії.

Серед півмільйона іноземців у Чехії, що мають право на тимчасове чи постійне проживання, українська громада нараховує понад 105 тисяч людей — це більше, ніж громадян сусідньої Словаччини, які працюють у Чехії.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути