chrome firefox opera safari iexplorer

День святого мученика Трифона: життя, традиції і прикмети

14 лютого 2017 о 10:59

Сьогодні, 14 лютого крім довгоочікуваного і улюбленого багатьма свята всіх закоханих відзначається ще одна дата, яка не так широко відома, як День святого Валентина. Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Трифона.

Святий Трифон народився на початку ІІІ століття у Фригійському селищі Кампсада, в одній з областей Малої Азії, в сім'ї християн, і сам з ранніх років прийняв християнську віру.

Святий Трифон відомий своїм чудодійним даром, завдяки якому він зціляв людей від хвороб, виганяв бісів, рятуючи людські душі. Одного разу він зумів врятувати мешканців рідного селища від змій і шкідників.

За часів правління імператора Деція Траяна, який пригнічував і переслідував християн, Трифона схопили і піддали жорстоким мукам, але він не відступився від віри в Христа. За це 20-річного юнака засудили до смерті через усікновення голови, однак Господь узяв його душу до самої страти.

Згодом мощі святого Трифона було перенесено до Константинополя, а потім до Риму. Зараз частина мощів святого Трифона зберігається в кафедральному соборі святого Трифона в чорногорському місті Которі.

Святий Трифон вважається покровителем мисливців. Існує переказ, що за царя Івана Грозного під час царського полювання в селі Напрудному сокольничий Трифон Патрикеєв упустив улюбленого царського сокола, за що йому загрожувала смертна кара. Після довгих безуспішних пошуків Трифон звернувся до свого святого, і той уві сні вказав сокольничому, де шукати втеклого птаха.

Через кілька років на тому місці, де було видіння, сокольничий побудував церкву в ім'я святого мученика Трифона.

Святий Трифон: у чому допомагає молитва

Святого Трифона в молитвах просять про гарний урожай винограду, благополучне полювання, позбавленні від шкідників посівів та врожаю.

Ще святому мученику Трифону моляться про гарних наречених, сімейне благополуччя, любов і взаєморозуміння подружжя.

Також молитва святому мученику Трифону допомагає вилікуватися від очних хвороб і від хропіння, у вигнанні лукавого, в позбавленні від пристріту.

Избранный от Бога и к лику святых сопричтенный, святый мучениче Трифоне! Молися о нас, грешных, Владыце Христу и помогай нам побеждати мир, плоть и диавола, многообразно воюющия на ны, якоже победил еси их благодатию и силою возлюбленнаго тобою Христа, да, избавльшеся от врагов наших видимых и невидимых, благодарственно воззовем ти: Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всем, с верою и любовию к тебе притекающим!

День святого мученика Трифона: народні традиції та прикмети

На Русі Трифона називали Мишегоном, або Заклинателем мишей. Цього дня заговорювали мишачі нірки й виганяли мишей, щоб ті не псували врожай і не завдавали збитків. Для цього обізнаний чоловік із кішкою йшов до мишарника, висмикував жмут сіна, спалював у печі, а попіл потім розсипав по мишачих місцях. Вважалося, що після цього мишачий король відводив мишей геть.

У деяких європейських країнах (Болгарії, Сербії, Македонії) Трифона називали Зарізаном або П'яницею, тому що його вважали заступником виноробів. Цього дня вино лилося рікою, всі пригощалися без обмежень, а в садах починалася обрізка виноградної лози.

По погоді на Трифона Зоряного судили про прихід весни:

  • Яка погода на Трифона, таким і весь місяць буде.
  • На Трифона погода хороша — весну чекай ранню, пригожу.
  • На Трифона Зоряного багато зірок — зима триватиме довго, а весна буде пізньою.
Джерело: tochka.net
Розділи: Традиції