chrome firefox opera safari iexplorer

Напередодні посту: рецепти смачних вітамінних страв

22 лютого 2017 о 10:44

Стомлені зимовими харчами організми так і просять різноманітності та вітамінів. Масниця, яка вже завітала, надихає на весняну налаштованість і водночас нагадує, що за кілька днів Великий піст (з понеділка, 27 лютого).

Отож треба помалу перелаштовувати і свої кулінарні звички — на весну, на полегшення і на поліпшення здоров’я. Не треба з цією метою шукати екзотичних продуктів.

Бурячки, морква, капуста, цибуля, яблука, ріпа, селера — те, що майже під рукою. «Україна молода» пропонує кілька рецептів смачних і корисних страв.

Готуємо крижавку

Безумовним фаворитом передвесняного періоду є буряк. Усім відомо, що в ньому стільки вітамінів, що він цілком може бути смачною міні-аптечкою.

Лікарі кажуть, що буряк корисний людям із порушенням роботи печінки. Овоч здатний зміцнювати стінки капілярів.

Речовини, що містяться в буряку, мають судинорозширювальну і заспокійливу дію, він використовується як засіб для лікування і профілактики гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та інших хвороб серця і судин.

На відміну від більшості продуктів, буряк у вареному вигляді має властивість зберігати вітамінно-мінеральний склад. Вітаміни групи В і мінеральні сполуки, які є в ньому, не настільки чутливі до дії високих температур.

Гарною парою буряку, якщо порівнювати корисність цих овочів, є капуста. Як любить говорити лікар-дієтолог Оксана Скиталінська: «Зголодніли? Їжте капусту! Не хочете сирої капусти? Відваріть капусту!».

До слова, відварена капуста, це вже з мого досвіду, — дуже смачна, якщо її присмачити лляною олією й однойменним насінням, скропити соком лимона і додати улюблених спецій.

Якщо ж поєднати буряк із капустою, це буде вітамінний коктейль.

Приміром, замаринувати. Мариновану капусту з буряком називають крижавкою. Потрібно 2-3 буряки, капустина, морквина, головка часнику. Для заливки: 2 літри холодної води, 2 столові ложки солі, 3 столові ложки цукру, по 100 г. олії і оцту.

У трилітрову банку викласти шарами (можна готувати в банячку — так легше і складати, і витягати): буряки — порізати пластинками або соломкою; капусту — четвертинками або на 8 частин; моркву — кружальцями; часник — зубці розрізати навпіл.

Усі складники розмішати. Залишити настоюватися при кімнатній температурі мінімум 2 дні, проколювати час від часу, а далі — поставити на холод. При подачі полити олією з часником.

Яблуко — не трєтє зайве

Почнемо з того, що яблуко зайвим узагалі не буває. А в поєднанні з буряком і капустою — і поготів!

Потрібнi середня капустина, середній буряк, 4 зубчики часнику, 2 великі яблука, 100 мл олії, півлітра води, 80 мл яблучного оцту, 80 г. цукру і столова ложка солі.

Капусту нарізати невеликими шматочками — приблизно 2×2см, з яблук видалити серцевину і нарізати на 4 або 6 частин, заздалегідь їх очистивши від шкірки. Буряк нарізати смужками.

Часник вичавити. Додати до капусти яблука, буряк, часник, влити олію і добре перемішати. Все укласти в банку. У воду додати сіль, цукор, поставити на вогонь, влити оцет і довести до кипіння.

Капусту з яблуками залити гарячим маринадом.  Залишити, доки не прохолоне, а потім закрити кришкою і прибрати в холодильник на добу. Виходить смачно і на столі виглядає по-святковому.

А про відварену капусту згадувалося недаремно: так готували наші бабусі, коли не мали часу довго крутитися на кухні.

А ще вони запікали капусту в печі (я пробувала запікати в духовці просто капустяне листя: так само дуже смакує з оливковою олією та спеціями). Але наразі мова — про капустину, запечену в рукаві. Спробуйте — точно не пошкодуєте!

Потрібно: головка капусти, літр розсолу із квашених огірків, головка часнику, 3 столові ложки нерафінованої соняшникової олії, 2 чайні ложки гірчиці в зернах.

Капустину очистити від верхніх листків, покласти цілою в рукав (чи пакет) для запікання, розмістити на деко (нічим не змащувати), якщо надто велика, розрізати на 2-4 частини і поставити в не дуже гарячу духовку з температурою 160-170 градусів на 2-3 години.

Стежити за кольором капустини: якщо потемніла, стала рожево-бежевою — можна діставати. Вимкнути вогонь і залишити капустину охолонути просто в духовці.

Розрізати рукав, дістати теплу капустину. Якщо верхні листи трішки перепеклися і потемніли, їх зняти. Порізати капустину на досить великі шматки (приблизно 7×7 см), скласти в глибоку каструльку з кришкою, всипати гірчичні зерна.

Залити огірковим розсолом, залишити в прохолодному місці на 10-12 годин. Дістати капусту з розсолу, бажано виловити трішки гірчичних зерен.

Видушити у капусту часник, полити олією. Подавати до гарячих основних страв.

До цього рецепта також підходить брюссельська капуста, але час її запікання потрібно зменшити втричі і готові качанчики не подрібнювати, а відразу присмачувати розсолом.

Котлети для вегетаріанців

І не лише для них. Овочеві котлети смакують усім, головне, як каже сусідка моєї мами, тітка Олена, «ловкенько їх приготувати».

Вона так примудряється готувати бурякові, морквяні, цибулеві, капустяні й навіть картопляні котлети, що її дядько Василь наминає їх за обидві щоки, і про м’ясо забуваючи.

«Йому м’яса не можна — подагра, — жаліється тітка Олена, — але він так любить мої «кихлики» з овочів, що встигай лише їх готувати».

До страв, які практично не приїдаються, вона відносить бурякові котлетки: приємні на смак, корисні, не обтяжливі ні для шлунка, ні навіть для гаманця.

Потрібно 800 г. буряку, 100 г. манної крупи, 2 яйця, сіль і перець за смаком, 2 зубчики часнику.

Зваріть або запечіть буряки до готовності, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Посоліть, додайте дрібно порізаний часник та вбийте яйця.

Додайте манку і ретельно перемішайте. Ложкою викладіть отриману масу на розігріту сковорідку з олією і ложкою ж надайте потрібну форму котлеткам.

Смажте бурякові котлети з двох сторін на помірному вогні по кілька хвилини із кожного боку.

Аналогічно готують й інші овочеві котлети.

50 відтінків салату і морквяні чіпси

Овочі йому нададуть їх, напевне, ще більше. І знайте: що більше кольорів і відтінків овочів на вашій тарілці, тим цей салат корисніший.

Це той випадок, коли має значення не розмір, а кількість (про «розмір» салату ми знаємо: якщо розділити тарілку на чотири частини, то одну з них займуть білкові продукти, решта — овочі).

Якщо запечений буряк ще залишився, він прикрасить вам будь-який з овочевих салатів. Скуштуйте (приготуйте перед цим) квасолево-яблучний.

Інгредієнти: 300 квасолі, 300 г. кисло-солодких яблук, 150 г. столового буряку, 2 столові ложки лимонного соку, оливкова олія, сіль, перець за смаком.

Квасолю замочити та відварити до готовності. Буряк відварити або спекти у духовці. Яблука порізати кубиками, відварений буряк — соломкою.

Додати відварену та охолоджену квасолю. Змішати всі складники та заправити олією й лимонним соком. Посолити, поперчити до смаку. І смакувати!

Буряковий салат по-італійськи також приємно подивує своїм смаком. Його секрет — дивовижна заправка з соку апельсина й бальзамічного оцту.

Потрібно: 5 відварених чи запечених середніх буряків, столова ложка бальзамічного чи винного оцту, 2 зубчики часнику, половина апельсина, 5 столових ложок оливкової олії, зелень (петрушка чи базилік), сіль і перець за смаком.

Відварений або запечений буряк чистимо й ріжемо невеликими кубиками. Зелень і часник подрібнюємо.

Для заправки змішуємо сік половинки апельсина, оливкову олію, бальзамічний оцет. Буряк перемішуємо з зеленню і часником, поливаємо ароматною солодкою заправкою, посипаємо сіллю і перцем.

Салат iз ріпи (або редьки) та моркви — чудова вітамінна щітка для організму! І дуже смачна! Потрібно по 300 г. моркви та ріпи (редьки), 3 столові ложки оливкової олії, столова ложка лимонного соку, приправа для моркви по-корейськи, 1-2 зубці часнику (за бажанням).

Моркву та ріпу натріть на терці для моркви по-корейськи, перемішайте. Приготуйте заправку з оливкової олії, лимонного соку, приправи та часнику. Часник, якщо не любите, можна і не давати. Заправте салат, добре змішайте і, якщо потрібно, досоліть. От і вся робота: простий рецепт, швидкий результат.

А морквяні чіпси пробували? В одній порції — всього 79 калорій. Дуже смачний перекус!

Потрібно: 2 великі морквини, чайна ложка оливкової олії і дрібка солі. Розігрійте духовку до 170 градусів. Вимийте і очистіть моркву. Тонко наріжте коренеплоди по діагоналі. Покладіть моркву в миску, змішайте з олією і сіллю.

Викладіть скибочки на деко. Випікати 15-20 хвилин, поки морква не стане сухою і хрусткою. Стежте за чіпсами, щоб вони не підгоріли. За необхідності їх можна накрити папером для випічки.

Знайдіть час на приготування вітамінних страв. Не пожалкуєте.

17 жовтня

Інші дати
17 жовтня відзначають:
  • Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів
Розгорнути
Народився Володимир Жаботинський
(1880, м. Одеса – 1940) – єврейський письменник і публіцист, ідеолог та один з лідерів сіоністського руху.
Розгорнути
Народився Яків Головацький
(1814, с. Чепелі, Львівська область – 1888), український лінгвіст, етнограф, фольклорист, поет, священик і педагог. Співзасновник об»єднання «Руська трійця», співавтор збірника «Русалка Дністровая». Найважливіша праця «Народні пісні Галицької і Угорської Русі. кн. 1-4.»
Солоденька рідна мово, Як би-м тя рад вчути! Із глубини серця свого Рад би-м піснь добути. Проспіваю співаночки, Де-но які знаю, Як би-м учув голосочок Із рідного краю. (Яків Головацький)
Розгорнути