chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначає свої 81-і народини Богдан Горинь

10 лютого 2017 о 09:33

10 лютого відзначає свої 81-і народини Богдан Горинь, український політик і громадський діяч, один із засновників Української Гельсінської Спілки.

Богдан Миколайович Горинь народився 1936 року в селі Кнісело Жидачівського району Львівської області. Батько був головою місцевого товариства «Просвіта», активістом Орґанізації українських націоналістів.

Через батькову участь в українському підпіллі вся родина Горинів на початку грудня 1944 р. була заарештована НКВД і вислана до Сибіру.

Проте ще в Галичині вартові дали Гориням змогу втекти. До весни 1945 р. родина переховувался в підпіллі, потім оселилася в містечку Ходорові. 1959р. Богдан закінчив філологічний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка, за фахом — учитель української мови і літератури. Вчителював, працював у будинку народної творчості, державному музеї народної творчості.

У серпні 1965р. Б.Горинь був заарештований.18 квітня 1966 р. на закритому судовому засіданні його засудили до 3 років таборів за «антирадянську агітацію і пропаганду». Разом із Богданом судили його старшого брата Михайла, а також М.Зваричесвську, І.Геля та М.Масютка. Відбував строк у колонії №11, с.Явас (Мордовія).

Після звільнення працював на будівництві, кочегаром, маляром, реставратором. Із 1990 р. – співробітник Львівського історичного музею.

7 липня 1988 р. на 50-тисячному мітингу у Львові було оголошено про створення Української Гельсінської Спілки (УГС), яка постала на основі Української Гельсінської групи. Головою УГС було обрано Миколу Руденка. До складу цієї правозахисної організації увійшли П.Григоренко, В.Чорновіл, Надія Світлична, Л.Лук’яненко, І.Кандиба, Оксана Мешко, С.Караванський, О.Бердник, Б.Горинь та інші.

В 1989-90р.р. Богдан Горинь – голова Львіської обласної організації УГС. Після створення Українької республіканської партії в 1990р. очолив її Львівську організацію.

У 1988-89 рр. був членом редколегії самвидавного часопису «Український вісник» (засновник і головний редактор – Вячеслав Чорновіл).

Народний депутат України 1 і 2 скликань.

Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ і ІІ ступенів.

Автор п’яти книг та численних статей з питань політики, психології, історії, літератури, мистецтва.

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути