chrome firefox opera safari iexplorer

25 березня: це цікаво знати

25 березня 2021 о 00:06

Неможливо принести у ваше життя більше, якщо ви не відчуваєте вдячності за те, що вже маєте.
Ронда Берн

У народі примітили, якщо 25 березня, на Феофана, тумани – врожай на льон, овес і коноплі. У цей день по двору кидали кілька конопляних і лляних насінин для частування птахів.

Особливу турботу в цей день виявляли до коней, щоб не захворіли: «Якщо на Феофана кінь захворіє, то все літо буде хворіти, для літньої роботи він не годиться».

За церковним календарем 25 березня вшановують преподобного Феофана, сповідника, Сигріанського; праведного Фінеєса; святителя Григорія Двоєслова, папу Римського; преподобного Симеона Нового Богослова та Ліддську нерукотворну (в Лідді на стовпі) ікону Божої Матері.

Іменинники 25 березня:
Григорій, Семен, Феофан, Симон.

25 березня народились:
1747 – Олександр Безбородько – козацький полковник, канцлер уряду Катерини II. Добився відновлення Генерального суду і деяких інших установ Гетьманщини, скасованих за Катерини II. Склав повний список гетьманів України, генеральних суддів і підскарбіїв, генеральних осавулів, писарів, хорунжих, а також полковників дев’яти українських полків, які становили військо гетьмана. Засновник Ніжинського ліцею.
1880 – Гаврило Базильський – військовий діяч, генерал-хорунжий Армії Української Народної Республіки.
1909 – Георгій Блохін (Юрій Бойко)- – український літературознавець, театрознавець, професор Українського Вільного Університету в Мюнхені, громадський і політичний діяч, член Проводу ОУН.
1911 – Олександр Бандера – український політик, діяч ОУН від 1933. Брат Степана Бандери (загинув у концтаборі Освенцім).
1925 – Сергій Івченко – український ботанік, член Спілки письменників. Автор низки відомих науково-популярних книг про дерева та рослини, серед яких «Цікава дендрологія», «Загадки цинхони», «Дерева-пам’ятники», «Занимательно о ботанике» та ін.

25 березня відзначають:

  • День Служби безпеки України.
  • Міжнародний день пам’яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі.
  • Міжнародний день солідарності з працівниками, які утримуються під вартою чи зникли безвісти.

Події 25 березня:

1821 – Проголошено незалежність Греції від Оттоманської імперії.

1857 – Леон Скотт запатентував фонавтограф, перший прилад для запису звукових коливань.

1872 рік – випущена перша в Росії поштова картка.

1917 – вийшла постанова Тимчасового уряду про скасування смертної кари.

1992 – Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Службу безпеки України», яким було визначено основні завдання для української спецслужби.

1993 – створено центральне бюро Інтерполу України.

Чи знаєте ви:

Чому козаки селилися саме у Великому Лузі?

Великий Луг знаходився нижче від острова Хортиця, між Дніпром і річкою Конкою, та був вкритий непрохідними болотами та густими чагарниками. Тому свою твердиню, Запорізьку Січ, козаки побудували у цій місцині. Це була їхня фортеця і домівка. Великий Луг був символом безпеки й вільності. Недарма ж його називали «Великий Луг-батько». Тут серед тростяника, рогози та іншої болотяної рослинності, в непролазній гущавині гніздилися чаплі, кулики, чайки, качки. А раніше водилися олені, дикі коні, зайці, лисиці, куниці.

Сьогодні ж залишилася тільки слава Великого Лугу. Люди знищили тварин, вода залила лугові простори.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути