chrome firefox opera safari iexplorer

Чому громадяни Кіпру досі керують цифровим телебаченням України?

01 березня 2017 о 15:08

Журналісти одного з телеканалів намагалися з’ясувати у мене причини проблем з переходом України на цифрове мовлення та феномен «Зеонбуду», що його свого часу придумала команда Януковича. Як відомо, влада оголосила новий термін переходу на цифрове мовлення – липень-серпень 2017 року.

Я констатував, що після моєї боротьби в часи старої «злочинної» влади з цим таємним монополістом у сфері медіа, нині суттєвих змін не відбулося. Пояснення просте: влада хоче зберегти «Зеонбуд» як монополіста, але ніяк не може визначитися – хто буде новими засновниками цієї унікальної інституції.

Тому й досі, згідно з дослідженнями медіа-юристів, де-юре, «кнопка» від цифрового телебачення України (маються на увазі кінцеві власники «Зеонбуду») — в руках трьох громадян Кіпру і одного з Великобританії!

Отож, в Україні після Януковича змінилося те, що нічого не змінилося.

До того ж, ніхто не може пояснити, яким насправді є покриття цифрового мовлення території України, тобто ми не маємо гарантії, що в разі відключення аналогового мовлення усі громадяни матимуть доступ до цифрового.

Також залишається невирішеним питання, хто буде «керувати» цифровим мовленням, оскільки досі такий статус зберігає монополіст «Зеонбуд», засновниками якого, скоріше за все, опосередковано є представники команди Януковича через зареєстровані офшори Белізу, Сейшелів та Британських Віргінських островів.

Тому  «Зеонбуд» треба було би націоналізували, а справу впровадження цифрового телебачення передати новій інституції, сформованої з конкурентних складових: держави, телеринку та медіаспільноти. Далі необхідно визначити реальне технічне покриття цифрового мовлення і лише потім – оголошувати дату переходу України на цифрове мовлення!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна», керівник парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації у 2002—2005 та 2012—2014 рр.

Розділи: Політика

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути