chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті продали пам'ятник Леніну за 253 тисячі гривень

29 березня 2017 о 09:48

Пам’ятник Володимиру Леніну продали на аукціоні за 253 тисячі гривень у місті Чоп Закарпатської області.

Це перший продаж скульптури лідера большовиків в Україні, пише Україна молода.

Про продаж пам’ятника на аукціоні 17 березня повідомила Чопська міська рада на офіційному сайті.

«17 березня вперше в Україні проведено аукціон, на якому було продано скульптуру В.І. Леніна. У торгах взяв участь один учасник, який купив об’єкт за початковою вартістю. Скульптуру передано у право користування, а бюджет міста поповнився на 253 931 грн.», — йдеться у повідомленні.

Відомо, що цим пам'ятником раніше цікавився колекціонер із Угорщини, проте ім'я нинішнього власника поки що не розголошують.

Раніше закарпатські ЗМІ повідомляли, що протягом останніх двох років пам'ятник вождю пролетаріату валявся на задвірках комунального підприємства Чопа. На зберігання його привезли після так званої «хвилі Ленінопадів» у 2014 році.

Тоді пам'ятник спочатку облили фарбою, а потім повалили. Але скульптура не розвалилася оскільки є бронзовою, важить майже 4 тисячі кілограмів.

За даними, які оприлюднювали експерти, лише метал скульптури вартував 150 тисяч гривень, але депутати Чопської міськради вирішили заробити не на переплавці, а на продажі.

Влада Чопа планує встановити на місці, де раніше стояв пам’ятник Леніну, новий пам'ятник одному із засновників міста. Утім, кому саме, депутати ще не визначилися.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути