chrome firefox opera safari iexplorer

Неподалік Києва є унікальна затоплена церква

24 березня 2017 о 10:34

При створенні Канівського водосховища в 1972 році було затоплено кілька сіл в околицях Ржищева (Київщина).

На місці колишнього села Гусинці збереглася напівзатоплена Спасо-Преображенська церква з дзвіницею, побудована місцевим поміщиком Гусинським в 1812 р. (за іншими даними в 1822 р). Нині церква та дзвіниця стоять на острівці за 200 метрів від берега.

Дістатися до церкви влітку можна було тільки по воді, а взимку була можливість підійти по льоду з протилежного від Ржищева берега Дніпра (складний під’їзд через ліс).

Довгий час церква залишалася напівзруйнованою. У 2009 р. почалися берегоукріплювальні роботи, підйом рівня острова і реконструкція храму. Острів, на якому стоїть церква, намито і до берега 2011 року збудовано міст.

В даний час йдуть вже внутрішні оздоблювальні роботи, пише Україна туристична.

сучасний вигляд церкви, wikipedia.org

Довгий міст пов’язує острів з берегом, де недавно засновано Миколаївський монастир-скит. Влітку можна організувати поїздку на острів на моторному човні від Ржищівського причалу, радить видання.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути