chrome firefox opera safari iexplorer

Що потрібно знати про банани: які бувають, чому корисні, як вибирати та зберігати

30 березня 2017 о 16:17

Чи знали ви, що насправді банан – це ягода, а пальма, на якій він росте, – не дерево, як всі звикли вважати, а трава.

У світі відомо біля 500 видів бананів, але їстівні з них – лише п’ять, пише Порадник. 

Їх поділяють на десертні та кормові (плантайни). Десертні вживаються переважно в сирому вигляді, рідше в сушеному, з них готують смачнючі десерти. Кормові, або плантайни, перш ніж вживати в їжу, потребують термічної обробки. Такі банани користуються великою популярністю у себе на батьківщині, у тропіках.

На Карибських островах банани варять у шкірці, заправляючи різними спеціями, додаючи цибулю, часник. А ще їх запікають, варять, виготовляють мед, печуть з них хліб, готують банановий кетчуп, чіпси та алкогольні напої.

Цікаві факти про банан

– З латинської слово «банан» перекладається як «фрукт мудрої людини».

– Банани в півтора рази ситніші за картоплю.

– У бананах містяться більше вітаміну В6, ніж у будь-яких інших фруктах.

– Банани бувають не лише жовтого, а й червоного кольору. В Україні придбати такі банани неможливо, оскільки їх м’якоть дуже ніжна, а тому такі фрукти не придатні для транспортування.

Банани володіють не лише приємним смаком, а й цілющими властивостями.

Пропонуємо вашій увазі 12 причин, чому вам необхідно включити банани у свій щоденний раціон.

1. Банани покращують настрій

У цих фруктах міститься багато триптофану – речовини, з якої виробляється гормон щастя – серотонін. Тому, з’ївши банан, ви не лише отримаєте смачну насолоду, а й позбавите себе ризику впасти у депресію.

2. Банани зміцнюють кістки

М’якоть фрукту багата на калій, який запобігає втраті кальцію та допомагає краще засвоюватись поживним речовинам. Це важливо для любителів кави, оскільки саме кава чи не найбільше вимиває кальцій з організму. Достатній вміст калію рятує спортсменів від судом литкових м’язів та набряків.

3. Банан – натуральний енергетик

Банани – чудове джерело енергії. Якщо ви збираєтесь в спортзал – з’їжте банан, тоді тренування буде більш ефективним. Рівень цукру підніматиметься не швидко і енергії вистачатиме до кінця тренування. Це найкращі ліки при занепаді сил. Вживайте 2-4 банани на день, щоб бути у чудовій формі.

4. Банан лікує від застуди

Вживаючи ці тропічні фрукти, можна позбутися застуди, кашлю, хворобливих відчуттів при ГРВІ. Банани зміцнюють імунітет та виконують функцію жарознижуючих препаратів. Якщо захворіли – лікуйтесь вітамінами, а не пігулками.

Стиглі банани перетерти через сито або змолоти у блендері. Отримане пюре залити 250 мл гарячої води і додати 2 ст.л. цукру. Все перемішати, підігріти і пити.

5. Банан покращує роботу шлунка

У бананах міститься речовина, що створює плівку для захисту стінок шлунка від руйнівного впливу шлункового соку. Дуже корисно з’їдати по 1 банану перед кожним прийомом їжі. Це допоможе позбутися печії, очистити організм від шлаків і токсинів, попередить виникнення виразкової хвороби та гастриту, а також знизить ризик захворювання раку шлунка.

6. Банан зміцнює серце

Міцне серце – запорука довголіття. Досягти цього допоможуть банани. У них багато вітамінів та корисних елементів, які підвищують працездатність, захищають від стресу, зміцнюють нервову систему. Банани багаті на вітаміни А, В1, В2, В6, В9, Е, РР, залізо, калій, натрій, магній, фосфор і кальцій. Калій поліпшує стан судин, сприяє зниженню ризику інфаркту та інсульту, нормалізує кров’яний тиск.

7. Банан береже нирки

Через високий вміст у бананах калію вони запобігають вимиванню з організму кальцію. А це в свою чергу сприяє зниженню ризику утворення каменів у нирках. Крім того, банани багаті на високий вміст фенольних антиоксидантів, які захищають нирки.

8. Банани стимулюють мозок

Регулярне вживання бананів покращує мозкову діяльність, знижує рівень тривожності, яка може заважати зосередитись на поставленій задачі та досягнути хорошого результату, підвищують витривалість організму. Тому дієтологи рекомендують давати дітям до школи банан, який на цілий день забезпечить організм школяра поживними речовинами.

9. Стиглий банан – здорова шкіра

У бананах міститься цинк, який перешкоджає виникненню вугрів, висипів, подразненню шкіри. Якщо їсти банани, можна позбутись від сухості і лущіння шкіри – це все завдяки вітаміну Е. Банан має широке застосування і в зовнішній косметології. У домашніх умовах з нього можна зробити чудову зволожуючу маску.

10. Банан зменшує больові симптоми при ПМС

Банани містять серотонін та інші корисні речовини, які знімають симптоми перед менструального симптому у жінок. Якщо з’їсти банан – можна позбавити не лише від поганого настрою, а й від неприємних фізичних відчуттів. Вітамін В6 – головний компонент, який підтримує жіноче здоров’я.

11. Банан позбавляє наслідків похмілля

Якщо ви побували на гучній вечірці, корпоративі та не розрахували з алкогольними напоями, від наслідків похмілля врятує банановий коктейль з додаванням натурального йогурту або кефіру. Такий напій заспокоїть шлунок, позбавить від нудоти та відновить рівень цукру в крові.

12. Банан допомагає кинути курити

Хочете позбутися згубної для здоров’я звички – їжте банани. Вітаміни В6 та В12 які є у фруктах допомагають вивести нікотин та допоможуть в адаптації організму.

Як вибирати банани

Хвостик банана повинен бути зеленим і пружним, без цвілі та ознак гниття. Сам фрукт має бути без пошкоджень та вм’ятин. Якщо банан потемнів, не варто відразу викидати його у сміття. Спробуйте, чи він не дуже м’який. Якщо ж на дотик пружний – він просто перестиг і на смак дуже солодкий. Його можна використати у випічці або просто з’їсти.

Як зберігати банани

Найкраща температура для зберігання бананів +13°. Якщо ви покладете банан у холодильник, він потемніє, але в середині буде світлим. Зелені ж фрукти достигнуть, якщо їх потримати декілька днів у теплому місці.

Тримайте банани окремо від інших фруктів. Під час достигання вони виділяють етилен, який прискорює дозрівання фруктів, які лежать поблизу.

І наостанок: кожного року у світі з’їдають 100 000 000 000 бананів. Частка бананів серед вирощуваних культур займає четверте місце у світі, поступаючись тільки рису, пшениці й кукурудзі.