chrome firefox opera safari iexplorer

Трамп готує Порошенку тотальний аудит?

30 березня 2017 о 13:28

Конгрес і Сенат США готуються розслідувати системну корупцію української влади. Для цього американські конгресмени і сенатори планують створити відповідну комісію, учасники якої детально вивчатимуть, як використала наша влада мільярди доларів, що надійшли в Україну у вигляді технічної допомоги та кредитів, пише «Вголос».

До роботи комісії американці ймовірно долучать потужну аудиторську компанію зі світовим ім’ям.  Використовуватимуть вони також інформацію ФБР та американських судів. Принаймні, про це пишуть американські ЗМІ.

Що ж готує Конгрес США для України?

На думку директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, "з держбюджету США скеровано в Україну дуже багато грошей і тому вони мають повне право перевірити, як ці гроші були використані. Зрештою, зайве цьому підтвердження – обіцянка президента Трампа про об’єктивний аудит мільярдів доларів, які у вигляді технічної допомоги і кредитів надали нинішньому керівництву України: Порошенку, Гройсману, а також Яценюку".

Період, який вивчатиме ця комісія – останні три роки, тобто відтинок часу, упродовж якого США та Європейські структури  надавали фінансову допомогу Україні, вважає експерт.

«Перевірятимуть усі галузі, на які виділялись кошти. Ще раз наголошую: для фахівців високого рівня це зовсім нескладно. От є прописаний бюджет. У ньому прописано, на що мали йти кошти. Аудитори й будуть дивитися на їх використання і все. От, наприклад, з’явились певна сума на рахунку в Мінфіні. Далі Мінфін повинен перекинути її на інші рахунки. Скажімо, на Міноборони. Далі аудитори дивляться, що за них купили. Вони кажуть: покажіть процедуру придбання, ціну придбання, у кого придбано, коли закуплено, продемонструйте зразки. Далі вивчатимуть структури, які проводили закупівлі, хто продавав, хто укладав контракти, хто був посередником, хто підписував папери. Обов’язково вивчать ціни, які на той час були, врахують валютний курс. Зведуть усе це до купи.  І все стане зрозуміло», — зазначив О. Соскін виданню «Вголос».

На його думку, наслідки такого аудиту будуть дуже серйозними і станеться це дуже швидко. Їх відчують на собі усі – від президента до пересічного українця.

«Насамперед комісія  встановить, що гроші розікрали. Далі у США приймуть рішення, що треба відкликати свої гарантії на 2 млрд дол євробондів, які свого часу виділив Обама і привіз Байден. Відповідно, ці облігації зразу упадуть в ціні. Це стане додатковим поштовхом до того, щоб в Україні стався дефолт. Окрім того, скажуть повертати мільярди, які як технічну допомогу Україні виділило США зі свого бюджету. Як тільки комісія запрацює і почне видавати компромат, зрозуміло, що європейські структури зі свого боку також розпочнуть подібне розслідування. МВФ навряд чи почне аудит виділених коштів: йому насправді байдуже, як використали позику, головне її повертати вчасно і з відсотками. Це ж, до речі, стосується і Світового банку. Тому ці структури просто припинять фінансування і все. А от де дані гарантії  й виплачена технічна допомога з бюджету Європейського Союзу – доведеться дуже серйозно відповідати.  Це гроші бюджету – а де гроші бюджету, там дуже жорстка процедура їх повернення  і використання. А йдеться про вкрадені десятки мільярди доларів»,- зазначає експерт.

Говорячи про наслідки такої перевірки для керівництва України, він зазначив, що «це стане дуже неприємним моментом для теперішньої влади і їх політичних партій, бо виявиться, що це ніякі не політичні партії, а корупційні збіговиська. Щодо Порошенка, то не думаю, що почнеться процедура імпічменту. Це дуже складно. Йому по-тихому скажуть, щоб він, посилаючись на стан здоров’я, йшов у відставку. Якщо не схоче, то йому натякнуть на те, що він цілком може стати наступним Лазаренком».

 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути