chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям ввели абонплату за користування газом: скільки доведеться платити

29 березня 2017 о 09:58

З квітня українцям, які мають газові плити, газколонки для підігріву води або які опалюють будинки газом, доведеться платити за нього більше. Особливо постраждають самотні жителі багатоповерхівок — для них суми в платіжках зростуть більш ніж удвічі.

Причина в тому, що Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕ) дозволила постачальникам газу окремо стягувати з усіх споживачів плату за газ і окремо за «доставку» палива в квартиру (абонплату).

Зараз ця абонплата вже включена в тариф, але з квітня вона ще і зросте.

Скільки платитимуть за газ українці, з'ясувала «Сегодня».

Як розрахував спеціально для «Сегодня» директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, для квартири з газплитою без лічильника абонплата складе приблизно 46 грн на місяць, плюс доплата за нормами з розрахунку 4,4 куб. м за кожного зареєстрованого мешканця. Але зате кубометр газу подешевшає приблизно на 90 коп., або до 6 грн, так з нього «піде» абонплата.

Якщо зараз плата за газ на місяць становить 31 грн/ос. (26 грн), то з квітня для одного мешканця буде близько 72 грн (46+26), з двох — 98 грн (46+26×2) і т. д. Якщо є лічильник, то, звичайно, платити доведеться за його фактичними показами плюс абонплата.

У тих, в кого вдома встановлений газовий котел для опалювання, абонплата виявиться вищою, бо вона залежить від максимальної пропускної здатності лічильника. А в цьому випадку лічильник потужніший, бо повинен врахувати значно більшу витрату газу. Абонплата складе 50-70 грн/міс. залежно від регіону, плюс оплата по лічильнику.

«У підсумку ті, хто опалює будинок газом, виявляться у виграші, бо у них витрата газу 200-300 куб. на місяць, тобто економія на здешевлення газу перекриє введення абонплати», — пояснив Землянський.

 

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути