chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Я проти ухвалення закону про імпічмент!

14 квітня 2017 о 13:15

В «оновленій» дискусії про потребу прийняти закон про імпічмент, за який виступає опозиція і категорично проти влада («бо війна»), варто розставити правові акценти.

Цей закон, точніше, відповідна Глава 30 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» під назвою «Порядок дострокового припинення повноважень Президента України у звʼязку з неможливістю виконання своїх повноважень за станом здоровʼя, а також у разі усунення Президента України з поста в порядку імпічменту» визначає у своїх 18-ти статтях (ст. 171-188) повну процедуру імпічменту.

Натомість, бракує іншого Закону, ухвалення якого дозволить НА ПРАКТИЦІ здійснити процедуру імпічменту. Це — Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України».

Його необхідність прямо передбачена Регламентом України, зокрема статтею 171, п. 2: «Розгляд у Верховній Раді питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту здійснюється відповідно до статей 85, 111 Конституції України, закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України та цього Регламенту».

Нагадаю, що відповідний закон про тимчасові комісії було ухвалено Верховною Радою 15 січня 2009 року. А 10 вересня 2009 року за поданням тодішнього президента Леоніда Кучми Конституційний Суд на чолі з Андрієм Стрижаком визнав його неконституційним.

Отож, Леонід Кучма «захистив» не лише себе, а й всіх президентів від застосування процедури імпічменту!

Вважаю, що ухвалення Закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України є не правом, а ОБОВʼЯЗКОМ нинішнього парламенту і А. Парубія!

P.S. Враховуючи, що в Україні, згідно з чинним законодавством, діє стан АТО, то згадки владних очільників про «війну» (особливо в умовах надактивної торгівлі з Росією і так званими ЛНР і ДНР) вважаю цинізмом!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Політика

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути