chrome firefox opera safari iexplorer

На Байковому кладовищі знову пограбували пам’ятник Лесі Українки

24 квітня 2017 о 10:23

На Байковому цвинтарі у Києві на місці поховання Лесі Українки знову вчинено акт вандалізму: по периметру пам'ятника поетеси знищено його декоративне оздоблення — бронзову гірлянду з лаврів та квітів, традиційний символ народної шани.

Про це повідомив у Фейсбуці Микола Даневич, який у 2011 році разом з Миколою Томенком допоміг відтворити пограбовані раніше бронзові елементи пам’ятника на могилі Лесі Українки.

Як відомо, бронзова гірлянда  була невід'ємною складовою творчого задуму відомого скульптора, народного художника України Галини Петрашевич; сам пам'ятник Лесі Українці, встановлений у 1939 році, є пам'яткою історії та культури.

На громадянській панахиді 30 липня 2010 року Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького виступив із закликом посприяти фаховою майстерністю, порадою чи коштами реставрації ушкодженого пам'ятника Лесі Українки та впорядкуванню меморіалу родини Косачів.

Тодішнє Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, на жаль, спромоглося тільки на відновлення гірлянди в гіпсі, матеріалі недовговічному та нестійкому до атмосферних впливів.

Високопрофесійне проведення реставраційних робіт пам'ятника (відтворення бронзової гірлянди) зголосився безкоштовно провести знаний скульптор, майстер по роботі з бронзою Володимир Щур (киянам добре відомі його роботи — пам'ятники Леоніду Бикову, Владиславу Городецькому, Олені Телізі; скульптурні зображення головних героїв п'єси М.Старицького «За двома зайцями» на Андріївському узвозі та ін.). А відновили первісний вигляд пам'ятці історії та культури у бронзі завдяки небайдужим українцям, громадським діячам Миколі Томенку та Миколі Даневичу. 

 l-ukrainka.name

«Тоді, у 2011 році вандалів так і не знайшли...  І от знову, до того ж, в дні, коли християни вшановують померлих, вандали позарились на пам’ятник Великій Українці… Бог їм суддя… Звернуся до правоохоронних органів і контролюватиму, щоб ті нелюди понесли відповідальність», — написав М. Даневич.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути