chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині розсипається будинок Леонтовича

03 квітня 2017 о 11:29

В селі Шершні Тиврівського району, що на Вінниччині, руйнується будинок Миколи Леонтовича. Садиба, в якій всесвітньо відомий композитор провів свої дитячі роки, розсипається на очах — стеля падає, а тріщини руйнують стіни.

Інспектори вже давно визнали будинок аварійним, який підлягає знесенню. Але селяни проти цього рішення. Вони прагнуть зберегти садибу Леонтовича в Шершнях, бо це єдина історична пам’ятка в селі, пише «День».

«ЗРУЙНУВАТИ ЛЕГКО, А ЗБЕРЕГТИ СКЛАДНО»

Ініціатором сільських зборів виступила громадська активістка Валентина ЧАЙКОВСЬКА. Вона розповідає, що вісім років тому разом із чоловіком переїхала з міста у Шершні, щоб займатися садівництвом. Будинок, який стояв пусткою посеред села, не раз привертав її увагу, почала розпитувати старожилів і з’ясувала, що в ньому свого часу жив Микола Леонтович.

«Я звернулася до Тиврівської районної ради з пропозицією відновити будинок, але там мені повідомили, що на його місці планують створити меморіал, бо садиба вже давно в аварійному стані й реконструкції не підлягає. Тоді я попросила, щоб проект показали сільській громаді, сказали, що він виготовляється, — розповідає Валентина Чайковська. — Ми розуміємо, що відновити увесь будинок не вдасться, бо стеля падає, дах потребує заміни. Але покрівлю можна розібрати, стіни підлатати, а потім накрити новим шифером. Зруйнувати легко, а зберегти складно, та ми мусимо це зробити. У відновленому будинку можна буде проводити заняття музикою з дітками, якісь цікаві майстер-класи. Для туристів організувати інфраструктуру. Адже у нас збереглася церква, в якій служив батько композитора, та школа, в якій Леонтович навчався. Це може бути гарний туристичний об’єкт».

«КОЛГОСП ЗБАНКРУТУВАВ, А БУДИНОК ЗАЛИШИВСЯ»

Підтримали ініціативу Валентини Чайковської і небайдужі односельці, в тому числі й сільський голова Шершнів Наталя МИХАЙЛОВА. Очільниця громади каже, що будинок справді в аварійному стані. «Колись у цьому будинку була розташована колгоспна контора. Потім кімнати роздали під житло працівникам колгоспу. Колгосп збанкрутував, а будинок залишився. Згодом з’ясувалося, що садиба не має балансоутримувача, вона нічийна, — визнає Наталя Михайлова. — Ми запрошували спеціалістів, які провели експертизу і встановили, що цей будинок реконструкції не підлягає. Експерти запропонували знести його і поставити меморіальний комплекс із пам’ятником Леонтовичу на цьому місті. Це питання ми обговорювали на зборах з громадою. Люди підтримують ідею зберегти будинок. Треба шукати інвестора чи звертатися до небайдужих вінничан, щоб відреставрувати пам’ятку. Але нічого, як кажуть, з миру по нитці — голому сорочка».

«ЗБИРАЄМО ДУМКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ»

Тим часом у районі про цю проблему добре знають. Голова районної ради Ярослав КРАСОВСЬКИЙ каже, що, зважуючи на ініціативи громадськості, пошук оптимального рішення із вшанування пам’яті композитора залишається у пріоритетах районної влади.

«Тиврівщина пам’ятає й пишається своїми видатними земляками, до когорти яких належить і видатний композитор Микола Леонтович. Автор легендарного «Щедрика» провів на Тиврівщині два періоди свого життя: дитячий — у селі Шершні, та коли викладав у Тиврівському духовному училищі. Меморіальні дошки встановлено на приміщенні Тиврівського ліцею (де було Тиврівське духовне училище) і в Шершнях на будинку, який, за переказами жителів села, міг бути пов’язаний з родиною композитора, — розповідає Ярослав Красовський. — Щоби належного вшанувати пам’ять видатних діячів історії та культури, життєвий шлях яких пов’язано з Тиврівщиною, зараз у районі розробляється проект відповідної цільової програми, яка буде винесена на розгляд сесії районної ради. Зараз збираємо думки та пропозиції, в тому числі й ті, які стосуються будинку Леонтовича у Шершнях. Своє бачення висловили місцевий краєзнавець Олександр Коваль, громадська активістка Валентина Чайковська. Оригінальну дизайн-концепцію запропонував і архітектор Олександр Антонець, якому й належить ідея створення меморіального комплексу на честь Миколи Леонтовича в селі Шершні. Він, до речі, є автором концепції музею композитора в селі Марківка Теплицького району, який відкрито 22 серпня 2016 року. Але, запевняю, жодних рішень про знесення будинку в селі Шершні районна влада не схвалювала, і вони навіть не були в неї на розгляді».

КОМЕНТАР

«НЕ ТРЕБА ЧЕКАТИ, ЩОБ ХТОСЬ КОЛИСЬ... ТРЕБА РОБИТИ САМИМ І ЗАРАЗ»

Лариса СЕМЕНКО, завідувач відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею:

— Батьківська хата Леонтовича в Марківці не збереглася, будинок, де він мешкав у Чукові, зараз у такому ж занедбаному стані, як і в Шершнях. Два роки композитор провів у Вінниці, але де він жив, у якому будинку, ніхто не знає. Перебував і в Кам’янці на квартирі — де саме? Також невідомо. Це я веду до того, що виставляючи напоказ і б’ючи себе в груди, що Леонтович народився і жив на Вінниччині, ми не маємо цьому ціни. Не шануємо його пам’яті, бо зберегли ж ті «живі» докази його передування на Поділлі. Благо в Марківці зробили торік чудову експозицію і відреставрували музей. Це направду унікальне місце, але й ті вцілілі будиночки потрібно зберегти. У селах живуть майстри, які можуть «законсервувати» їх від руйнації і врятувати, бо такого рівня композитора, як Леонтович, Вінниччина не має. Вшанування має бути не лише патетичними словами, а й реальною справою. Якщо громада знає, що в їхній місцевості жив і творив Леонтович, то вона повинна зберегти це місце. Не треба чекати, щоб хтось колись... Треба робити самим і зараз. А після того як це справді визначне місце буде приведено до ладу, на славі Леонтовича можна заробляти, розробивши туристичний маршрут «Стежками Леонтовича». Покажіть мені музичний твір, який знає весь світ. «Щедрик» Леонтовича співають усі, і вберегти пам’ять про нього на Вінниччині — це найменше, що ми можемо зробити для того, щоб гідно вшанувати славного композитора.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути