chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — Лазарева субота

08 квітня 2017 о 14:49

У суботу шостого тижня Великого посту Православна Церква згадує Воскресіння праведного Лазаря — Лазарева субота. Святкування Лазаревої суботи випереджає Вхід Господній у Єрусалим (Вербна неділя).

Святкування події воскресіння Лазаря в суботу перед Вербною неділею сягає перших віків християнства. У IV столітті на Сході Лазарева субота вже була загальним урочистим празником.

Святий праведний Лазар, брат Марфи і Марії, жив у селищі Віфанія, недалеко від Єрусалиму.

Під час Свого земного життя Господь Ісус Христос часто відвідував дім Лазаря, якого дуже любив і називав Своїм другом, а коли Лазар помер і вже чотири дні пролежав у гробі, Господь воскресив його з мертвих.

Багато юдеїв, почувши про це, приходили до Віфанії і, упевнившись у дійсності цього найбільшого дива, ставали послідовниками Христа. За це первосвященики хотіли вбити Лазаря.

Праведний Лазар згадується у Святому Євангелії ще один раз: коли за 6 днів до Великодня Господь знову прийшов до Віфанії, там був і Лазар.

За церковним переданням, праведний Лазар після свого воскресення покинув Витанію, бо жидівська старшина хотіла і його вбити. Він пішов на острів Кипр, де був єпископом і там помер, проживши ще ЗО літ від свого воскресіння.

Святі мощі єпископа Лазаря були знайдені в Китаї. Вони лежали в мармуровому ковчезі, на якому було написано: «Лазар Чотириденний, друг Христовий».

Візантійський імператор Лев Мудрий наказав у 898 році перенести мощі Лазаря в Константинополь і покласти в храмі в ім'я праведного Лазаря.

У Лазареву суботу прийнято зривати або купувати прутики верби. Квіти цього дерева, є заміною пальмових гілок, з якими зустрічали Ісуса Христа перед прибуттям в Єрусалим.

Так само верба є першим квітучим деревом, яке розпускає свої волохаті шишечки одразу після зимових морозів, як раз перед Великоднем. Люди символізують цвітіння верби з пробудженням до життя Святого Лазаря. У вечірню службу, в храм приходять з прутиками верби, щоб освятити її, а потім приносять додому. Такий букет буде приносить в дім щастя і благополуччя.

Чого не можна робити в цей день

Вважається, що в цей день не можна виконувати важку роботу, бо це вважається гріхом.

Також не можна вживати спиртні напої, не можна вживати скоромне, топтати ногами крихти від їжі, які впали на підлогу.

Що ж стосується дозвілля, категорично заборонено полювати, святкувати, в тому числі весілля і дні народження, співати і танцювати.

Також вважається, що не можна в цей день працювати на городі, на будівництві.

За матеріалами УНІАН. Релігії та «Бджола»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути