chrome firefox opera safari iexplorer

Українські хірурги створили новий тип серцевого клапана

24 квітня 2017 о 13:40

Українські фахівці розробили абсолютно новий тип серцевого клапана з нітінола, сконструйований за принципом Геймліха, який дозволить здешевити операції з імплантації в десятки разів.

Про це розповів глава Центру дитячої кардіології і кардіохірургії (ЦДКК) професор Ілля Ємець, повідомляє Укрінформ з посиланням на ZN.UA.

За словами професора, сьогодні виготовленням нітінолових конструкцій займаються фахівці Інституту металофізики ім Курдюмова.

"Нітінол — це сплав нікелю і титану, що володіє «ефектом пам'яті форми (ЕПФ). Тобто він може відновлювати задані параметри при нагріванні, наприклад, знаходячи форму ажурної конструкції всередині судини. Нині широкої доступності методу перешкоджає його дорожнеча. Вартість операції в мюнхенській клініці становить як мінімум 40 тис. євро, причому левова частка цієї суми припадає на високотехнологічний імплантат», — розповів фахівець.

За словами Ємця, впровадження виробництва клапанів у профільних установах НАН дозволить в десятки разів здешевити операцію. «Спільно з вченими НАН України ми обговорюємо питання створення медико-інженерного центру», — зазначив він.

Професор також розповів про інновації українських хірургів – абсолютно новий тип серцевого клапана.

«Назвали його геймліх (за прізвищем німецького вченого, який розробив оригінальний регулюючий клапан для трубопроводів, котрими проходять рідини). Сталося так, що у нас просто не було виходу. Дитина дуже маленька, і потрібно або пересаджувати серце, або вона просто помре. І тоді ми застосували серцевий клапан, сконструйований за принципом Геймліха... Нещодавно мене запросили представити цей досвід на щорічному конгресі кардіохірургів в Лондоні. Нашим винаходом зацікавилися також мюнхенські колеги», — зазначив Ємець.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути