chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені усього світу 22 квітня виходять на «Марш за науку» і проти псевдонауки

20 квітня 2020 о 06:08

Світова спільнота вчених стривожена сплеском політичного популізму і тим, що політики все більш безсоромно брешуть своїм виборцям, використовуючи псевдонауку.

У звʼязку з цим, 22 квітня вчені всього світу відзначать День Землі, взявши участь у безпрецедентному всесвітньому «Марші за науку». Метою маршу стане «прославляння і захист науки на всіх рівнях — від місцевих шкіл до федеральних відомств», пише liga.net.

Вчені бʼють на сполох ще з листопада 2016 року, коли видавництво Oxford Dictionaries назвало «словом року» термін «постправда» (post-truth). Це слово добре підходить для опису року, коли нехтування фактами стало визначальною властивістю світової політики. Для прикладу, вчені згадують, як під час своєї передвиборчої кампанії президент США Дональд Трамп заперечував переконливі докази зміни клімату, підтримував помилкові твердження, ніби вакцинація викликає аутизм, а також заявляв, що компактні флуоресцентні лампи викликають ракові захворювання.

Експлуатація постправди в політичних цілях не є монополією Трампа. У США і Європі політики посилаються на настільки ж обурливі «експертні думки», сперечаючись зі своїми опонентами щодо  генетично модифікованих продуктів, ядерної енергетики, Брекзиту тощо. Недавні атаки в соціальних мережах на кампанію вакцинації проти кору та краснухи сколихнули навіть Індію… Все це продемонструвало, наскільки життя людей може наражатися на небезпеку, коли ігноруються факти, вважають вчені.

Отож, в епоху, коли об'єктивні факти стали впливати на формування громадської думки менше, ніж заклики до емоцій і особисті переконання, вчені всього світу вирішили вийти на марш, щоб повернути наукову обґрунтованість та належну їй роль у громадських дебатах та процесах прийняття рішень.

На думку вчених, важливо краще роз'яснювати значення наукової обґрунтованості, допомагаючи суспільству і владі бачити різницю між доведеними гіпотезами і неперевіреними теоріями. Треба пояснити, що альтернативні моделі перевіряються усіма доступними даними і методами в контрольованих умовах, при цьому інші вчені можуть повторити отримані в результаті спостереження і вимірювання. Висновки, які робляться не на основі подібних ретельно контрольованих спостережень, повинні залишатися лише гіпотезами.

Отож, щоб навчитися відрізняти і відкидати безпідставні спроби дискредитації науки і вчених, суспільству, ЗМІ, а особливо політикам вкрай необхідний більш високий рівень наукової грамотності.

«Тож давайте активно встанемо на її захист 22 квітня», — закликають вчені усього світу.

Розділи: Суспільство