chrome firefox opera safari iexplorer

10 травня 1916р. народилася українська художниця Алла Лисянська

10 травня 2020 о 06:52

Алла Лисянська народилася в сім’ї відомого українського поета і публіциста, громадського діяча, вченого-фізика Бориса Лисянського. Після поразки Української Революції 1917—1921р.р. родина Лисянських емігрувала до Чехії. Алла навчалась у Празькій Вищій художньо-промисловій школі. 1938р. переведена до школи майстрів. Навчання завершити не вдалося – захворіла на сухоти.

Головні роботи створила у жанрі графіки. Співпрацювала з видавництвом «Самостійна думка». Ілюструвала українські видання,твори М.Куліша («Мина Мазайло»), Л.Мосендза («Вічний корабель», «Засів», «Зодіак»), Ю.Сірого )»Леся Українка»), А.Кащенка, С.Будка та інших українських авторів. Створила серію листівок із портретами Тараса Шевченка, Івана Франка та інших видатних письменників, діячів українського національно-визвольного руху, борців за самостійну Україну. Написала олійними фарбами портрети: «Т.Шевченко», «І.Франко», «Білас», «Данилишин», «Професор С.Смаль- Стоцький», «Березинський», «Старий».

Померла 19 липня 1943р. у Празі

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути