chrome firefox opera safari iexplorer

27 травня 1978 року народився льотчик-герой Костянтин Могилко

27 травня 2020 о 09:30

У небі над Слов’янськом вороги збили український літак. Він падав на житлові квартали. Рятуючи життя мирних мешканців, екіпаж дотягнув палаючу машину за межі міста. З восьми членів екіпажу загинули п’ятеро: командир Костянтин Могилко, оператор Сергій Камінський, борттехнік Павло Дришлюк, механік Олексій Потапенко, радист Володимир Момот…

Костянтин Вікторович Могилко народився 27 травня 1978р. у Вінниці.

Навчався у загальноосвітній школі №23.

1999 р. закінчив Харківський інститут льотчиків Військово-Повітряних Сил (ХНУ Повітряних Сил ім. І.Кожедуба).

До 2003 р. служив у ВПС Збройних Сил України — в частині, дислокований у Львові.

2003 р. закінчив Кіровоградську льотну академію НАУ за фахом пілот цивільної авіації.

Служив у транспортній авіаескадрильї «Блакитна стежа» (м. Бориспіль), із жовтня 2011 р. — на посаді командира ескадрильї.

З весни 2014 р. брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

6 червня 2014 року літак-розвідник АН-30Б, яким керував К.В. Могилко, фотографував місцевість над містом Слов’янськ Донецької області. В екіпажі було восьмеро людей. О 17:04 на висоті 4050 м, яка вважається безпечною, літак підбила ракета, випущена сепаратистами з переносного ракетно-зенітного комплексу.

Правий двигун пробило наскрізь, почалася пожежа. Літак почав різко втрачати висоту. До падіння залишалися лічені секунди. Командир наказав екіпажу покинути літак, але бойові товариші залишилися. Літак упав поблизу села Пришиб Слов‘янського району. Костянтин Могилко до останнього залишався за штурвалом…

К.В.Могилку посмертно присвоєне звання Героя України.

26 червня 2014 р. похований у м. Вінниці. Залишилися батьки та дружина Віталіна, двійко діток.

Бориспільській школі №5 присвоєне ім’я К.Могилка. Меморіальна дошка встановлена на будівлі школи у Вінниці, де навчався.

Його ім’ям названі площа у Вінниці, вулиця в с.Джулинка Бершадського району Вінницької області, у вінницькому меморіальному парку на Алеї Слави встановлене бронзове погруддя Героя України Костянтина Могилка.

Поблизу с.Пришиб на Донеччині, де загинув героїчний екіпаж, встановлено пам’ятний знак «Скорботний янгол».

«Рідна країна»