chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи закликають фотографувати порушення у заповідних об’єктах

16 травня 2017 о 11:42

У рамках чергового фотоконкурсу «Вікі Любить Землю-2017» («Wiki Loves Earth-2017»), який покликаний зібрати світлини всіх заповідних територій України, МБО «Екологія-Право-Людина» запроваджує спеціальну номінацію — «неприємних відкриттів».

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба цієї природоохоронної організації.

Фото в цій конкурсній категорії мають ілюструвати порушення, пошкодження об’єктів природно-заповідного фонду.

Такі неприємні відкриття слід документувати, переконані екологи. Вони нагадують, що торік, завдяки краєзнавцям-вікіпедистам, було виявлено чимало порушень законодавства на заповідних територіях, частину з яких вдалося зупинити.

Тому по завершенню нинішнього конкурсу, разом з волонтерами, ЕПЛ спробує добитись вирішення виявлених фотографами проблем.

«Купа сміття, зламаний охоронний знак, рубка дерев, підпалена трава або очерети та інше, повз що не може пройти пильний погляд фотографа й краєзнавця. Просимо додавати фото порушень на заповідних територіях (незалежно від рівня художності). Завдяки нашій увазі заповідні території зможуть залишитись збереженими», — наголошують в МБО «Екологія-Право-Людина».

Детальніше — читайте ТУТ. 

Довідково

1 травня 2017 року розпочався черговий міжнародний фотоконкурс «Wiki Loves Earth», покликаний зібрати світлини всіх заповідних територій України. Україна історично є ініціатором проведення такого конкурсу, проте сьогодні ще 25 інших країн також приєднались до української ініціативи. 

В Україні конкурс проводиться вже вп’яте. МБО «Екологія-Право-Людина» традиційно є партнером цього конкурсу.

Сьогодні «Wiki Loves Earth» — один із найбільших фотоконкурсів у світі і при цьому він є повністю природоохоронним. За 5 років «Wiki Loves Earth» вже перетворився на рух небайдужих до природоохоронної справи та фотофіксації об’єктів природно-заповідного фонду. Учасники діляться світлинами невідомих для широкого загалу місцин, де охороняється природа, завантажують під вільною ліцензією у Вікісховище, ілюструють ними статті у Вікіпедії та інших проектах. Всі фото є загальнодоступними і безкоштовно можуть використовуватись в усьому світі за умовами вільної ліцензії.

Всі фото, завантажені через сервіс http://wikilovesearth.org.ua/ автоматично отримують прописані категорії кожного із ПЗФ. «Wiki Loves Earth» — ініціатива, яка не вимагає винятково високохудожніх фоторобіт. Наше завдання – зібрати інформацію про зовнішній вигляд кожного із 8300 заповідних об’єктів України. 

Через 20 років ваше фото буде безцінною інформацією, показуючи яким був заказник.

Участь у конкурсі є вільною та відкритою як для професійних фотографів, так і для любителів. Протягом травня всі охочі можуть подати фотографії власного авторства, зроблені у будь-який період часу. Влітку професійне журі визначить переможців у кількох номінаціях, а також обере 10 кращих робіт, які візьмуть участь у міжнародному етапі конкурсу.

 

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути