chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Заява Генпрокурора – підстава для початку процедури імпічменту Президента

26 травня 2017 о 10:33

Наслідком заяви Генерального прокурора Юрія Луценка у Верховній Раді про те, що формула «Роттердам+» становить корупційну загрозу, має стати відкриття кримінальної справи та початок процедури імпічменту Президента. Адже цілком зрозуміло, що ця формула була впроваджена і діяла лише за умови схвалення Порошенком і Гройсманом!

Так лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко прокоментував слова Ю. Луценка під час свого звіту у парламенті щодо схеми закупівлі вугілля за формулою «Роттердам+», яку він назвав ще одною «сторінкою мафіозних загроз».

Микола Томенко нагадав, що П. Порошенко на своїй прес-конференції у червні 2016 року вітав перехід розрахунків тарифів НКРЄ на так звану формулу за ціною вугілля в порту Роттердама, а очільник НКРЄ є колишнім менеджером кампанії «Рошен».

Тому, на думку Миколи Томенка, ця справа, між іншим, дала би змогу реалізувати передвиборчі обіцянки Порошенка і К° про потребу в ухваленні Закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну слідчу комісію та тимчасові спеціальні комісії, якого нині бракує для практичної реалізації процедури імпічменту, передбаченого Конституцією України та Законом «Про Регламент Верховної Ради України».

Як відомо, глава 30 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» у своїх 18-ти статтях (ст. 171-188) визначає повну процедуру імпічменту Президента України. Зокрема, статтею 171, п. 2 передбачено, що «Розгляд у Верховній Раді питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту здійснюється відповідно до статей 85, 111 Конституції України, закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України та цього Регламенту». Відповідний закон про тимчасові комісії було ухвалено Верховною Радою 15 січня 2009 року. А 10 вересня 2009 року за поданням тодішнього президента Леоніда Кучми Конституційний Суд на чолі з Андрієм Стрижаком визнав його неконституційним. Отож, Леонід Кучма таким чином захистив не лише себе, а й всіх наступних президентів від застосування процедури імпічменту. Тому ухвалення Закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України є не правом, а обов’язком нинішнього парламенту, – вважає Микола Томенко.