chrome firefox opera safari iexplorer

На Старокиївській горі щогодини звучатиме українська музика

01 травня 2017 о 10:17

Національний музей історії України розпочав соціальний проект «Музика Старокиївської гори» у столиці в неділю, 30 квітня, повідомляє Україна молода. 

Відтак, кожного дня щогодини із чотирьох гучномовців, розміщених на фасаді музею на Старокиївській горі лунатиме патріотична українська музика.

«Музичний день розпочинатиметься о 10:00 і завершуватиметься о 18:00 духовним гімном України «Боже великий, єдиний».Твір, який у 1885 році написав Олександр Кониський,на музику поклав Микола Лисенко, повторюватиметься о 12:00 та 16:00», — йдеться у повідомленні.

Музей транслюватиме молитву за Україну, записану на карильйонах братами Сергієм та Леонідом Ботвінками, засновниками карильйонного мистецтва в Україні.

«Старокиївська гора – знакове місце для України, не тільки Києва. Звідси починалися витоки нашої держави. Символічно, що тут розташований Національний музей історії України. Тож нехай молитва за Україну звучить і охороняє наш край», – каже директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

У рамках проекту щогодини почергово лунатимуть марш «За Україну» на слова Миколи Вороного (11:00, 17:00), написаний у 1917 році, та сучасні патріотичні пісні – «Еверест» гурту «Океан Ельзи» (13:00, 16:00) і «Не спи, моя рідна земля» гурту «Мандри» (14:00).

Найближчим часом плейлист Національного музею історії України розшириться до 10 годин безперервної української якісної музики на Старокиївській горі, яку спеціально для проекту надало радіо «Країна ФМ».

«Ми хочемо, щоб на Старокиївській горі люди могли звіряти годинники за патріотичними піснями. У плейлист увійшли знакові пісні для народу України, за якими можна вивчати нашу історію. Наприклад, слова з твору «За Україну, за її волю» вишито на бойових прапорах Збройних сил України, свого часу це був марш Січових стрільців», — каже пані Сосновська.

Цікаво, що «Еверест» Святослава Вакарчука у музеї вважають гімном своєї установи.

«Під час візиту в НМІУ артист сказав, що це пісня про Україну, прагнення нашого народу стати суспільством незалежних людей, які йдуть з прапором, а не хрестом на власний Еверест, незважаючи на шум і тисячі їхніх слів. «Не спи, моя рідна земля» запала українцямв душу ще з часів Помаранчевої революції. Через 10 років вонастала однією з головних пісень Євромайдану, від якої досі по шкірі пробігають мурашки», – зауважує директор Національного музею історії України.

Окрім музики Старокиївської гори із рупорів буде лунати цикл інформаційних повідомлень про цікаві, маловідомі історичні факти, події, знахідки та історичних діячів.

До реалізації проекту Національного музею України «Музика зі Старокиївської гори» долучилися компанія Yamaha, радіо «Країна ФМ», брати Ботвінки та лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, засновник, директор і головний редактор видавництва«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович.

Додамо, що НМІУ є головним музеєм країни, в якому зберігається близько 900 тис. експонатів та постійно відбуваються різноманітні заходи.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути