chrome firefox opera safari iexplorer

Обсерваторію на горі Піп Іван обладнають телескопом

19 травня 2017 о 10:14

Сьогодні триває активна відбудова обсерваторії на горі Піп Іван (2028 м, Українські Карпати, Чорногірський хребет). Вже встановлено дах, є місце для рятувальників і вони переходять на цілодобовий режим чергування, пише Фіртка.if.ua.

Цього року на обсерваторії буде встановлений апарат Дейвіса, а вже наступного — телескоп.

Про це Фіртці розповів ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

«В цьому році буде виставлений апарат Дейвіса, який протягом року буде фіксувати всі температурні коливання, швидкість вітру та інші речі для того, щоб визначити, який телескоп у наступному році буде встановлений. Те що він буде автоматичний – це очевидні речі. В цьому плані ми активно працюємо з Національною академією наук, з астрономічним товариством та нашим великим земляком академіком Яцківом, який делегував своїх працівників для вироблення конкретних кроків в цій площині.
Тому переконаний, що піп Іван буде відживати такими модулями, не буде такого, що ми здали об’єкт і почалася робота. Сьогодні працюють ДСНС, в цьому році будуть мати можливість працювати ботаніки, потім метеорологи, астрономи, і таким чином, обсерваторія станет потужним науковим осередком України та туристичною перлиною», — сказав Ігор Цепенда

Нагадаємо, що відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван — це міжнародний проект Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Варшавського університету (Польща).

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути