chrome firefox opera safari iexplorer

Проти скасування недоторканості — лише 2 народних депутати!

30 червня 2017 о 10:50

В Україні почалася нова хвиля дискусії про необхідність зняття депутатської недоторканності, до якої долучився і Президент України, який на День Конституції сказав, що очікує від Верховної Ради найближчим часом голосування за зняття недоторканності.

Як відомо, це питання ВЖЕ ДВІЧІ голосувалося у ВР цього скликання. Так, відповідний законопроект «Про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів» (№ 1776) був поданий Президентом до парламенту як невідкладний 16 січня 2015 року. Перше голосування було щодо  включення його до порядку денного сесії (297 голосів «за»), а друге — щодо направлення його на розгляд Конституційного Суду (365 голосів «за»).

З лютого до кінця червня 2015 р. законопроект розглядався у Конституційному Суді, потім він повернувся до профільного Комітету, і з грудня 2015 року він «очікує розгляду» у парламенті.

Варіанти подальшого розгляду цього законопроекту можуть бути різними: ще одне голосування у ВР без пунктів про недоторканність суддів (оскільки це питання вже врегульоване іншими змінами до Конституції щодо правосуддя), або ще одне звернення до Конституційного Суду щодо позбавлення недоторканності виключно народних депутатів України…

За будь-яких обставин, якби насправді у влади було бажання вирішити це питання з недоторканністю, то вона би давно його вирішила за ці, майже 2 роки!

У кулуарах більшість народних депутатів коментують це питання на кшталт: «Я за, але багато проти, тому немає 300 голосів…». І нібито саме тому, як каже Андрій Парубій, він не виносить на розгляд законопроекти, на ухвалення яких немає голосів…

Але хочу запевнити: голосів більше ніж достатньо!

Ніхто не буде сперечатися, що депутати – це принципові і послідовні люди, які зобов’язані не лише виконувати свої обіцянки, а і відповідати за свої вчинки. Оскільки мова йде про один і той самий текст законопроекту, запропонований П. Порошенком, то за нього вже голосували у парламенті і набрали 365 голосів «за»! Мова йде про голосування від 05.02.2015 р. за Проект Постанови про направлення до Конституційного Суду законопроекту про внесення змін до Конституції. Оскільки текст законопроекту, який направляли до КС, лишився же той самий, то й голосів на його ухвалення має бути більш ніж 300...

Тоді, у 2015 році, майже ніхто із депутатів не виступав проти скасування недоторканності. Якщо не рахувати відсутніх депутатів у той день, то «проти» тоді проголосував лише Вадим Рабінович з «Опозиційного блоку» і «утримався» лише Анатолій Матвієнко з БПП.

Тому у Верховній Раді України цього скликання існує лише 2 депутати, які ПУБЛІЧНО виступили проти скасування депутатської недоторканності.

Отож, я переконаний, що президентський законопроект про скасування депутатської недоторканності може бути ухвалений нинішнім складом парламенту у будь-який момент! Для цього потрібна лише політична воля влади.

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Політика

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути