chrome firefox opera safari iexplorer

25 книжкових новинок від українських видавництв: огляд

22 липня 2017 о 11:35

«Укрінформ» зібрав 25 новинок для справжнього книжкового літа: читаємо на морі, у горах, у літаку та поїзді, на пляжі та на дивані. 

Бо від нашої добірки книжок просто не відірватися!

"Не така дівчина. Молода жінка розповідає, чого вона «навчилася» Ліна Данем

Фото: instagram 7indigo7

«Не така дівчина…» — щира, іронічна, подеколи шокуюча і провокуюча розповідь про те, чого у своєму житті вчиться кожна дівчина. У героїні можна легко впізнати себе, свою подругу або будь-яку бодай трохи знайому молоду особу…

Історію про перетворення незграбного й негарного дівчиська на сучасну, сильну і впевнену в собі молоду жінку, про подолання власних комплексів та самотності написала Ліна Данем — виконавча продюсерка, сценаристка й режисерка комедійного серіалу «Дівчата». Вона добре знається на прикрощах, незручних ситуаціях і всіляких негараздах. І залюбки розповідає, як їх подолати. Як не почуватися смішною, товстою, самотньою, непривабливою? Читайте в цій книжці. Увага! Рекомендовано при душевному авітамінозі, невпевненості в собі та коли ви не в гуморі.

«Руїни бога» Кейт Аткінсон

«Руїни бога» — новий роман неперевершеної письменниці Кейт Аткінсон. Це драматична історія Тедді Тодда – поета, героїчного льотчика, батька й турботливого дідуся, який пережив війну й бачив багато такого, що не передається словами. Проте зрештою виявиться, що всі воєнні перипетії, крізь які пройшов Тедді, і близько не дорівняються до тих проблем, які чекатимуть на нього в майбутньому.

Одна з найкращих книжок 2015 року за версією видань Time, Washington Post, The Chicago Tribune, The Seattle Times, Kirkus та інших. «Руїни бога» здобули престижну британську нагороду Costa Book Awards у номінації «Найкращий роман».

«Велика магія» Елізабет Ґілберт

Що таке покликання?.. Чи мусить справжній митець страждати?.. Чому не варто перетворювати творчість на професію?.. Як не зациклюватися на невдачах?.. Куди втікають ідеї?.. Чому допитливість важливіша за пристрасть?.. Яка причина того, що інколи так важко порозумітися з натхненням?.. І все це — в дотепних історіях про пошук себе і в оповідках про життя знаменитостей.

«Викрадач тіней» Марк Леві

Головний герой роману, мрійливий хлопчик, наділений особливим даром: він може спілкуватися з людськими тінями й навіть їх викрадати. Тіні діляться з ним таємницями, просять у нього допомоги — не для себе, а для своїх власників. Хлопчик прагне змінити на ліпше долю тих, хто йому дорогий, але себе самого вилікувати не може...

«Таємниче життя дерев» Петер Воллебен

Кожен робочий день німецького лісника Петера Воллебена наче захоплива дослідницька експедиція, під час якої він усе більше розкриває для себе таємниці життя дерев і передає свій досвід іншим.

Петер запевняє: дерева вміють говорити. А ще вони здатні відчувати біль, мають пам’ять і знають, хто з їхніх родичів потребує допомоги. Вони спілкуються між собою і на особливому рівні взаємодіють із довкіллям, вони здатні передавати інформацію й ділитись енергією. Лісник стверджує, що дерева можуть і вміють бути щасливими і за такої умови ліс є набагато продуктивнішим.

«Любомир Гузар. Хочу бути Людиною» Катерина Щоткіна

Україні доби Незалежності дуже пощастило, що в неї є Блаженніший Любомир Гузар. Він майже півстоліття жив спочатку в США, потім в Італії, багато подорожував із місіями, і тепер став прикладом — яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу. Прийнявши управління Українською греко-католицькою церквою на тому етапі, коли її називали «регіональною» чи навіть «закордонною», і довівши до статусу церкви для всієї України, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступнику, щоб мати ще час бути корисним країні, якій не щастить на правителів. Стати добрим порадником за гамбурзьким рахунком. Дороговказом. Гордістю нації.

«Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн

Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт.

До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку? Про це і навіть більше розповідає дивовижна книжка «Хлопчик у смугастій піжамі».

«Білі зуби» Зеді Сміт

Фото: instagram angelina_pryntsevska

Три культури, три сім’ї, три покоління і таке дивне й складне переплетіння доль…

Відмінності здатні не тільки розділяти, а й поєднувати. Англієць Арчі Джонс і виходець із Бангладешу Самад Ікбал пліч-о-пліч проходять війну і стають добрими друзями. Пізніше життя зводить їх у мирний час і, наскільки б різними вони не були, — кращих товаришів просто немає. Самад допоможе Арчі знайти новий сенс у житті, бо у старого друга — великі проблеми: він виніс собі вирок напередодні Нового Року, — прискіпливо і детально, як і звик робити всі свої справи, запланував самогубство. Арчі вирішив покінчити з цим усім раз і назавжди, тому в машині, яка наповнювалась чадним газом, у кулаках міцно стиснув свої бойові нагороди і свідоцтво про шлюб: він хотів забрати свої помилки із собою. Його відволікли голуби і власник крамниці, до якої його авто заблокувало під’їзд. Бо хтось десь вирішив, що Арчі Джонс повинен жити…

«Поросяча етика» О. Генрі

Дизайн Ірина Нестеренко

Історія світової літератури знає не так уже й багато справж­ніх майстрів короткого оповідання. Серед них такі уславлені імена, як Антон Чехов, Акутагава Рюноске, Орасіо Кірога, Сакі, Стівен Кінг. Сюди ж із повним правом зараховують і Віль­яма Сідні Портера, який обрав собі літературний псевдонім О. Генрі (1862–1910). Кожне його оповідання — лише кілька сторінок, та вони сповнені несподіванок і сюжетної дотепності, яскравих характерів, тонкого гумору і справжніх почуттів. Це воістину «найвищий пілотаж» літератури: досконала майстерність і життєва правда, простота й довершеність стилю, так би мовити, «в одному флаконі».

«Історія Starbucks. Усе почалося з чашки кави…» Говард Шульц

Усе і справді почалося з чашки кави. Еспресо, випитого в затишній італійській кав’ярні у 1983-му. Тоді майбутній генеральний директор Starbucks Говард Шульц зрозумів, яка атмосфера буде в його закладах. Відтоді як він прийшов у Starbucks, компанія відкрила майже 25 тисяч кав’ярень у 70 країнах світу, пережила економічну кризу й зневіру фінансових аналітиків. Шульцу вдалося побудувати міцний бізнес, в основі якого — дух Starbucks, етичні принципи та безмежна турбота про людей: про кожного клієнта, баристу, менеджера чи фермера, який вирощує найкращу у світі арабіку.

«Маленьке життя» Ганья Янаґігара

Четверо колишніх однокласників переїжджають до Нью-Йорка й там відшукують власний шлях у житті. Життя їх шмагає, носить по хвилях, а тримаються друзі на плаву тільки завдяки дружбі і прагненням. Минають десятиліття, стосунки поглиблюються, затьмарюються, приправляються пристрастю, успіхом і гордістю. Та всі розуміють,що найбільшою проблемою є Джуд, дуже талановитий юрист і страшенно безталанний чоловік, його розум і тіло пошматувало важке дитинство, його переслідують страхи і травми, які він ніколи не зможе подолати, і саме вони назавжди визначають його життя.

«Фієста. І сонце сходить» Ернест Гемінґвей

Культовий твір Ернеста Гемінґвея змальовує післявоєнне «втрачене покоління» 1920-х років — «пропащих» людей, розчарованих і травмованих, ніби завислих у постійному чеканні, не здатних вповні вхопити життя. Відчути себе справді живими вони можуть лише у рідкісні моменти прояву чистої емоції, яку невпинно прагнуть відшукати. Свою гіркоту й зневіру вони намагаються забути в алкоголі й безладних розвагах, шукають відради на вулицях нічного Парижа, на природі в Піренеях, на боях биків у Памплоні. Короткими лаконічними штрихами, що стали прикметою його стилю, Гемінґвей показує крихку ілюзію балансу, інстинкт саморуйнування, що не дає характерам героїв розгорнутися щосили. Їм зостається лише святкувати, поки триває фієста, і щоразу сподіватися нового світанку.

«Весна варварів» Йонас Люшер

Шукаєте літературу для відпустки? «Весна варварів» Йонаса Люшера – чудовий варіант для швидкого читання в літаку або потязі. За сюжетом головні герої також відпочивають від роботи.

Заможний швейцарський бізнесмен опиняється на туніському курорті одночасно із групою молодих англійців із найвищих фінансових кіл Лондона, які приїхали відсвяткувати тут розкішне весілля. Але доки захмеліла компанія відсипається після святкової ночі, Велика Британія оголошує державне банкрутство. Із заблокованими кредитками, раптово безробітні, в готелі класу «люкс», який за мить став для них недоступним, вони опиняються за крихітний крок від варварства.

«Чудовий ранок. Як не проспати життя» Гел Елрод

Ми звикли ділити людей на дві категорії — «жайворонків» та «сов». Але Гел Елрод переконаний в іншому. За допомогою методу «Чудовий ранок» кожен зможе не лише прокидатися вдосвіта без надмірних зусиль, а й встигати значно більше, ніж міг до того. Метод уже допоміг десяткам тисяч людей у всьому світі.

З книжки ви дізнаєтеся, як перша година дня визначає ваш успіх. Вона допоможе вам знизити рівень стресу, підвищити продуктивність, поліпшити загальний стан здоров’я та нарешті почати жити так, як ви завжди мріяли.

«Парасолькове дерево» Бай Бінг

Дитинство – чарівна пора, коли навіть звичайна парасолька може стати справжнім другом. У маленьких панд Го і Мей була саме така дорога серцю парасолька. Як же засмутилися малюки, коли вона зламалася, а потім і зовсім зникла … Однак дитинство – це ще й час чудес, коли стара поламана парасолькаможе раптом прорости, перетворившись в прекрасне парасолькове дерево!

«Глибоко під водою» Пола Гоукінз

Фото: instagram v.turianska

Бережіться тихої води, адже ви не знаєте, що ховається під нею… Гарне мирне містечко. А поруч із ним Затон Утоплениць — затока, яка протягом століть забирала життя десятків жінок. Письменницю Нел Ебботт зачаровували моторошні легенди про це місце і його жертв. Та ось Нел стала однією з них… Здавна чорні таємниці затону отруювали свідомість тутешніх людей. І сьогодні мешканці містечка вже не мають вибору: його зробили за них сто років тому, а може, кілька століть. Загадку потрібно розгадати до того, як темна вода прийме у свої глибини нову жертву.

«Бузкові дівчата» Марта Холл Келлі 

Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію.

Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.

Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.

Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.

«Правда про справу Гаррі Квеберта» Жоель Діккер

Молодий письменник Маркус Гольдман дебютував зі своїм першим романом так гучно, що здається – світова слава біля його ніг. Щоправда, друга книжка ніяк не напишеться, а вдячні читачі от-от оберуть нового кумира. Маркус звертається по допомогу до свого наставника — одного з найвідоміших авторів сучасності Гаррі Квеберта. Та крім цінних порад, як подолати страх чистого аркуша та написати бестселер, отримує від нього ще й кримінальну справу. Квеберта звинувачують у вбивстві 33-річної давності. Щоб допомогти йому та написати про це нову книжку, Маркус береться розслідувати справу. І виявляється, що правда про Гаррі Квеберта буває не одна. І кожного разу, коли здається, що всі пазли складено, винних знайдено, а мотив очевидний, варто лише перегорнути сторінку — і з’являється новий факт, який переверне все дороги дриґом.

«Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи» Мік Вікінг

Книжка, що викликала справжній фурор у світі та в Україні!

Данію часто називають країною, де живуть найщасливіші люди у світі. І все це завдяки хюґе. Особлива життєва філософія, що допомагає створити атмосферу спокою, тепла й гармонії та вчить радіти життю, навіть коли за вікном жахлива погода, день неймовірно короткий, а на роботі нескінченний потік завдань.

Як тільки не тлумачили хюґе: від «мистецтва створення затишку», «душевності», «насолоди від речей, що заспокоюють» до «какао під запалені свічки». Та хто може стати кращим провідником у всьому, що пов’язане з хюґе, ніж Мік Вікінґ? Мік — засновник і керівник Дослідницького інституту щастя в Копенгагені, що роками досліджує данське життя.

«Забагато щастя» Еліс Манро

Еліс Манро критики охрестили колись «домогосподаркою від літератури», проте це не завадило неперевершеній майстрині короткої прози здобути Нобелівську премію. Її проза змальовує непримітних з першого погляду людей, без якихось захмарних амбіцій і грандіозних життєвих планів, втім, від страхітливого фаталізму і парадоксальних вивертів їхніх доль аж мороз продирає шкіру. І водночас оповідання позбавлені щонайменшої сльозогінності, притаманної «дамській прозі», щонайменшого проповідництва чи повчальних висновків.

«Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником» Філ Найт

Мало хто знає, що Філ Найт у підлітковому віці не мав змоги купити собі якісні кросівки. Ця історія — про величну взуттєву компанію, що почалася з півсотні позичених доларів. «Взуття-буття» — про те, як із пустими кишенями укладати багатомільйонні угоди й залишатися у виграші. Про те, як зібрати команду професіоналів і за роки роботи втратити лише двох топ-менеджерів. Про біг як спосіб ведення бізнесу та філософію.

«Зеро К» Дон Делілло

Фото: Два Фотографа

Головний герой нового роману Дона Делілло мільярдер Росс Лок­гарт — основний інвестор віддаленого і таємничого поселення, де смерть вишукано контролюють, а тіла консервують до майбутніх часів. Здоров’я його дружини Артис стрімко занепадає. Син Росса Джефф приєднується до Росса й Артис у поселенні, щоб попрощатися з нею, коли відмовить її тіло. Росс теж відчуває глибоку потребу увійти в інший вимір і прокинутися в новому світі. Натомість його син прагне жити й відчувати «мішанину подивів нашого часу тут, на землі».

Коли видавнитво «Фабула» готувало книгу до друку, то отримало листа, надрукованого на друкарській машинці, від її автора Дона Деліло:

«Коли я дізнався, що «Зеро К» надрукують в Україні, я певний час думав про похмуру драму бою, припинень вогню і демаркаційних ліній. На мить я забув, що Україна – важливий елемент самого роману.

Потім підліток, якого звуть Стак, знову силувано спав мені на думку, і я пригадав те, як ідея цього персонажа так прудко стала словами на сторінці. Отакий він був, уже формуючись, чотирнадцятирічний, кмітливий, високий і непередбачуваний, українець за народженням. 

І, думаю, я знав, що невдовзі він оживе на сторінці, що його життя завершиться в його країні під час епізоду військового конфлікту.

Тінь цих подій в Україні, здавалося, переслідувала мене і потім, коли лише через три дні друг дав мені два фільми режисера Лариси Шепітько, сміливого і вправного митця, яка народилася в Артемівську 1938 року, у місті, яке зараз є частиною незалежної держави Україна».

«Мовчазна дружина» А. С. А. Гаррісон

Важко передбачити, як поводитимуться навіть цілком успішні й адекватні люди, у яких руйнується життя, кого вони звинуватять у своїх бідах і які методи захисту оберуть. Подружнє життя героїв цього роману, в яких усе пішло шкереберть, змальоване так майстерно, з такого ракурсу, події у ньому розгортаються так неочікувано, що читач ще довго роздумуватимете над прочитаним після того, як перегорнете останню сторінку.

Ця вражаюча розповідь про темний бік сімейних стосунків, про обман та обопільну помсту зацікавить усіх, хто любить розумні книги.

«Хлопчик на ім'я Гоуп» Лара Вільямсон

Я — Ден Гоуп, і у мене в голові є список речей, здійснення яких я хочу. Наприклад: хочу, щоб моя сестра, Ніндзя Ґрейс, вступила до університету на Північному полюсі і приїздила до нас раз на рік, щоразу на одну добу. Хочу допомогти Шерлоку Холмсу розкрити найскладнішу з усіх його справ, і ще краще було б, якби то виявилася справа про зомбі. Хочу стати першим одинадцятирічкою, який висадиться на Місяці. А коли дістануся туди, то хочу сказати: «Це маленький крок для хлопчика і великий головний біль для його матері». Хочу, щоб мій пес припинив їсти планети і блювати ними на килим. І нарешті, найбільша з моїх мрій: хочу, щоб мій тато мене любив.

Ця остання — найбільш недосяжна, це навіть важче, ніж переконати маму відпустити мене у подорож приблизно на 384403 кілометри, до Місяця. Якщо чесно, мені і без нього нормально ведеться. Не те, щоб жити без тата було просто, але я примудрявся ховати свої почуття всередині, — аж до сьогодні. Сьогодні все змінюється.

«Awesome Odesа» Ганна Копилова, Дана Павличко

Найкращий англомовний путівник Одесою.Приїхали до Одеси – й не скуштували рибний пиріг зі шпротів? Вважайте ви в Одесі й не були! А знаєте, яка ще коронна страва в одеситів? З книги ви дізнаєтесь про засновника міста Хосе де Рибаса, завітаєте на дикі пляжі та порахуєте міських котів у відомих одеських двориках.

Огляд підготувала Оксана Ускова, Укрінформ

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути