chrome firefox opera safari iexplorer

29 липня: це цікаво знати

29 липня 2020 о 00:04

Дай, Боже, нашому народові мати все, у кожному поколінню святе священство, яке могло би виховати з-поміж народу і великих святих, і весь нарід зуміло провадити дорогами святости до неба.
Андрій Шептицький

У народі 29 липня відзначали свято «іменного снопа». У минулому, коли жито, пшениця чи ячмінь вже дозрівали, господиня брала хліб, сіль, «свічку-громничку» та йшла у поле «зажинати ниву». Перший сніп вона несла додому і ставила його на покуті або у стодолі, де він стояв до кінця молотьби. Цей сніп обмолочували окремо, а зерна його святили у церкві і перед засівом змішували з насінням. Соломою з першого снопа годували корів, щоб вони не хворіли.

У деяких регіонах, окрім «зажинок», робили ще й «закрутки», щоб рука будь-якого лиходія не зіпсувала хліба. Для виконання цього обряду жінки йшли у поле і одна з них, взявши у жменю колосся, завивала його вузлом – це була «закрутка».

Спостерігаючи за погодою цього дня, підмічали: якщо він дощовий – хліб у снопах може прорости, тобто, необмолочений – згниє.

За церковним календарем 29 липня вшановують пам’ять святих отців шістьох Вселенських соборів; священномученика Афіногена, єпископа, і десятьох учнів його; мученика Павла і мучениць Алевтину (Валентину) і Хіонію; мученика Антіоха, лікаря; мученицю Юлію, діву.

Іменинниками 29 липня є:
Павло, Валентина, Юлія, Алевтина.

29 липня народились:

1817 – Іван Айвазовський (Оганес Гайвазян) – всесвітньо відомий художник-мариніст, колекціонер, меценат. З 1845 р. жив у Феодосії, де на власні кошти відкрив школу мистецтв та картинну галерею, ініціатор будівництва залізниці «Феодосія-Джанкой».

1865 – Андрей Шептицький – митрополит Української греко-католицької церкви, суспільний, громадський та політичний діяч.

29 липня відзначають:

  • День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Події 29 липня:

1776 – останній український Кошовий отаман Петро Калнишевський відправлений на Соловецькі острови, де провів в ув’язненні 25 років.

1880 – відкрито Феодосійську картинну галерею ім. І. К. Айвазовського.

1899 – завершилася I Гаазька конференція миру, з метою розробки багатосторонніх угод у галузі законів і звичаїв війни.

1907 – створена Всесвітня організація скаутського руху.

1948 – у Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри.

1957 – засновано Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

1958 – у США утворено Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

1974 – у СРСР створено перший в країні спеціальний підрозділ «А» для протидії можливим терористичним актам, яке стало відомим як група «Альфа».

Чи знаєте ви, що:

Будучи молодим студентом художньої академії, Іван Айвазовський випадково познайомився з відомою італійською балериною Марією Тальоні. Їх знайомство було романтичним. Екіпаж балерини наїхав на художника. Балерина довезла художника до дому, а потім прислала квитки на свій спектакль. Після виступу вона поїхала до Венеції, і Айвазовський запевнив професорів Академії, що майбутньому мариністу необхідне стажування в Італії.

Влітку 1840-го вони зустрілися у Венеції. Художник був закоханий, але балерина розуміла, що йому двадцять п’ять, і він закоханий в сценічний образ балерини – Сільфіду, а їй – тридцать вісім, і у неї доросла дочка. Тальоні відмовила Айвазовскому, і вони попрощались.

Однак, художник так і не зміг забути своє найбільше у житті кохання. Чотирнадцять років потому Айвазовський написав картину «Венеція з боку Лідо», де зобразив себе з Тальоні.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути