chrome firefox opera safari iexplorer

29 липня: це цікаво знати

29 липня 2020 о 00:04

Дай, Боже, нашому народові мати все, у кожному поколінню святе священство, яке могло би виховати з-поміж народу і великих святих, і весь нарід зуміло провадити дорогами святости до неба.
Андрій Шептицький

У народі 29 липня відзначали свято «іменного снопа». У минулому, коли жито, пшениця чи ячмінь вже дозрівали, господиня брала хліб, сіль, «свічку-громничку» та йшла у поле «зажинати ниву». Перший сніп вона несла додому і ставила його на покуті або у стодолі, де він стояв до кінця молотьби. Цей сніп обмолочували окремо, а зерна його святили у церкві і перед засівом змішували з насінням. Соломою з першого снопа годували корів, щоб вони не хворіли.

У деяких регіонах, окрім «зажинок», робили ще й «закрутки», щоб рука будь-якого лиходія не зіпсувала хліба. Для виконання цього обряду жінки йшли у поле і одна з них, взявши у жменю колосся, завивала його вузлом – це була «закрутка».

Спостерігаючи за погодою цього дня, підмічали: якщо він дощовий – хліб у снопах може прорости, тобто, необмолочений – згниє.

За церковним календарем 29 липня вшановують пам’ять святих отців шістьох Вселенських соборів; священномученика Афіногена, єпископа, і десятьох учнів його; мученика Павла і мучениць Алевтину (Валентину) і Хіонію; мученика Антіоха, лікаря; мученицю Юлію, діву.

Іменинниками 29 липня є:
Павло, Валентина, Юлія, Алевтина.

29 липня народились:

1817 – Іван Айвазовський (Оганес Гайвазян) – всесвітньо відомий художник-мариніст, колекціонер, меценат. З 1845 р. жив у Феодосії, де на власні кошти відкрив школу мистецтв та картинну галерею, ініціатор будівництва залізниці «Феодосія-Джанкой».

1865 – Андрей Шептицький – митрополит Української греко-католицької церкви, суспільний, громадський та політичний діяч.

29 липня відзначають:

  • День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Події 29 липня:

1776 – останній український Кошовий отаман Петро Калнишевський відправлений на Соловецькі острови, де провів в ув’язненні 25 років.

1880 – відкрито Феодосійську картинну галерею ім. І. К. Айвазовського.

1899 – завершилася I Гаазька конференція миру, з метою розробки багатосторонніх угод у галузі законів і звичаїв війни.

1907 – створена Всесвітня організація скаутського руху.

1948 – у Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри.

1957 – засновано Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

1958 – у США утворено Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

1974 – у СРСР створено перший в країні спеціальний підрозділ «А» для протидії можливим терористичним актам, яке стало відомим як група «Альфа».

Чи знаєте ви, що:

Будучи молодим студентом художньої академії, Іван Айвазовський випадково познайомився з відомою італійською балериною Марією Тальоні. Їх знайомство було романтичним. Екіпаж балерини наїхав на художника. Балерина довезла художника до дому, а потім прислала квитки на свій спектакль. Після виступу вона поїхала до Венеції, і Айвазовський запевнив професорів Академії, що майбутньому мариністу необхідне стажування в Італії.

Влітку 1840-го вони зустрілися у Венеції. Художник був закоханий, але балерина розуміла, що йому двадцять п’ять, і він закоханий в сценічний образ балерини – Сільфіду, а їй – тридцать вісім, і у неї доросла дочка. Тальоні відмовила Айвазовскому, і вони попрощались.

Однак, художник так і не зміг забути своє найбільше у житті кохання. Чотирнадцять років потому Айвазовський написав картину «Венеція з боку Лідо», де зобразив себе з Тальоні.

«Рідна країна»

Розділи: Календар