chrome firefox opera safari iexplorer

Без штампа в паспорті: Єврокомісія запроваджує нову систему контролю на кордонах

05 липня 2017 о 10:36

Євросоюз робить черговий крок у напрямку ліпшого захисту своїх кордонів.

У понеділок представники всіх країн-членів та Європарламенту дійшли порозуміння у справі системи в’їзду/виїзду, яка має замінити звичне на цей час штампування паспортів.

Наші кордони будуть щільніші, наголошують у Єврокомісії. Запропоновані ще у квітні минулого року рішення є частиною пакету Smart borders («Інтелігентні кордони»).

Цей документ стосується ролі інформаційних систем у поліпшенні управління зовнішніми кордонами і внутрішньої безпеки, а також боротьби з тероризмом та організованою злочинністю.

«Система в’їзду/виїзду підвищить нашу внутрішню безпеку шляхом зміцнення зовнішніх кордонів. Вона наблизить нас на крок до повної сумісності інформаційних систем ЄС у 2020 році», — заявив у понеділок у розповсюдженій заяві Єврокомісії союзний комісар з безпеки Джуліан Кінг.

Комісар iз внутрішніх справ та міграції Дімітріс Аврамопулос, у свою чергу, звернув увагу на те, що після запровадження систематичного контролю всіх подорожуючих, створення європейської прикордонної і прибережної охорони система в’їзду/виїзду стала черговим елементом, яка має підвищити безпеку зовнішніх кордонів ЄС.

Згідно з досягнутою домовленістю, громадян третіх країн, які в’їздять до ЄС (як з візами, так і тих, що мають право на безвізовий в’їзд), будуть реєструвати на кордонах.

У систему заноситимуть дані про назву і вид документа для подорожі, біометричні дані і місце в’їзду-виїзду. Відтак, потреба у штампі в паспорті відпадає.

На думку Єврокомісії, це спростить перетин кордону для осіб, які подорожують легально, полегшить викриття осіб, які нелегально продовжили перебування на території ЄС, а також ідентифікацію осіб, які перебувають у Шенгенській зоні без документів.

У системі також реєструватимуть відмову на в’їзд.

Теперішня система в’їзду/виїзду з штампуванням паспортів є більш копіткою і тривалішою в часі, і водночас не дає вірогідних даних стосовно перетину кордону та не дозволяє виявляти осіб, які нелегально продовжили своє перебування на території ЄС.

Вона також не запобігає проблемам, які пов’язані з випадками втрати чи нищення документів під час подорожі.

Зібрані новим способом дані будуть доступні в усіх країнах-членах ЄС, а також для Європолу, щоб запобігати тероризму та іншим тяжким злочинам.

Розпорядження Єврокомісії передбачає, що між системою в’їзду/виїзду та візовою інформаційною системою (VIS) буде повна взаємодія.

Рада ЄС переконує, що ці рішення поліпшать якість і скоротять час контролю на кордонах.

Нова система дозволить автоматично викривати осіб, які самовільно продовжили своє перебування в ЄС.

Передбачається, що дані про громадян третіх країн, зокрема фото та відбитки пальців, будуть зберігатися в системі впродовж трьох років (а ті, хто порушив часові терміни перебування в ЄС, «сидітимуть» у базі п’ять років).

Нова система не буде запроваджена негайно, оскільки ще тривають деякі технічні роботи.

Окрім того, угода ще має бути затверджена всіма країнами-членами та Європарламентом.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути