chrome firefox opera safari iexplorer

На Полтавщині археологи зайшли скіфське золото VI століття до нашої ери

24 липня 2017 о 10:07

На Більському городищі, яке розташоване на височині в межиріччі річки Ворскли та правої притоки Псла річки Суха Грунь в районі села Більськ Котелевського району Полтавської області, археологи знайшли скіфське золото VI століття до нашої ери.

Про унікальні знахідки археологів повідомляють Новини Полтавщини.

«Археологи, що працюють у рамках третьої польової археологічної школи, за перші дні експедиції відкопали сенсаційні знахідки. Вони знайшли знову скіфське золото, унікальні вцілілі амфори скіфської доби, різноманітні прикраси, наконечники для стріл і навіть стародавні шкіряни вироби», — йдеться в повідомленні.

Унікальність знахідок у тому, що більшість скіфських поховань були розграбовані різноманітніми мародерамим іще до того часу, як з’явилася археологія та розкопки пам’яток за науковими стандартами, які дають змогу зафіксувати всі знахідки.

 umoloda.kiev.ua

Зазначається, що у Більську на території Історико-культурного заповіднику Більськ уже третій рік поспіль проходять масштабні розкопки, куди з’їжджаються археологи та науковці з провідних закладів України та інших держав.

«Якщо на початку створення школа мала вигляд польової практики для студентів, то зараз це – масштабний археологічний проект, на який з’їжджаються знані археологи та науковці з провідних закладів України і навіть інших держав», — зазначив директор Історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост.

 umoloda.kiev.ua

Більське городище низкою дослідників ототожнюється з літописним містом Гелоном, який згадує у своїх творах давньогрецький історик Геродот.

У 2016 році співробітники музею археології і етнографії Харківського національного університету ім. Каразіна разом з представниками заповідника «Більськ» в межах городища виявили найбільшу на Лівобережній Україні знахідку, яка налічує 30 золотих виробів.

Ця знахідка дозволила залучити у 2017 році до розкопок представників 8 навчальних та наукових установ.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути