chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають день етнографа

17 липня 2017 о 12:42

Сьогодні, 17 липня, відзначають день етнографа – професійне свято представників різних етнографічних шкіл. Свято введено на честь дня народження етнографа і мандрівника Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая, пише ZIK.

Знаменитий учений вивчав корінне населення Південно-Східної Азії, Австралії та Океанії, зокрема, папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї. Цей берег у російськомовній літературі називають Берег Маклая.

Вперше професійне свято етнографів відзначили в кінці 1970-х років за ініціативою першого завідувача кафедрою етнографії та антропології історичного факультету СПБДУ РФ Рудольфа Ітса.

До теперішнього часу будь-якої уніфікованої традиції святкування Дня етнографа не склалося. У кожній установі, а часом і в кожному експедиційному загоні існують свої неписані правила, за якими справляється це свято.

В якості загальних атрибутів свята можна назвати: урочисте застілля з неодмінним проголошенням тостів на честь Миклухо-Маклая і Рудольфа Ітса. Крім цього, в День етнографа звичайно проходять своє «посвячення» неофіти – люди, вперше беруть участь в етнографічній експедиції.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути