chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра на Харківщині відзначатимуть 330-річчя обрання гетьманом Івана Мазепи

21 липня 2017 о 13:42

У селищі Коломак Харківської області 22 липня 2017 року відбудуться заходи, присвячені 330-річчю обрання на гетьманство І. Мазепи. Нагадаємо, що ця дата внесена в офіційний календар пам'ятних та ювілейних дат України 2017 року.

Зокрема, передбачається проведення культурно-мистецького фестивалю «Гетьманська слава», відкриття памʼятника Мазепі, історичні реконструкції, вистави, презентації тощо.

У заходах візьме участь і засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко. Він передасть для шкіл регіону просвітницькі проекти Фонду: «Слуханка для української малечі», диски з фільмами «7 чудес України», посібники «Україна: історія Конституції» тощо.

Як відомо, Фонд «Рідна країна» теж фінансово долучився до спорудження памʼятника славетному гетьману.

ПРОГРАМА
культурно-мистецького фестивалю «Гетьманська слава»
селище Коломак, 22 липня 2017 року

З 9:00 до 11:00. Свято-Воскресінський храм. Молитва за гетьманом Іваном Мазепою.

11:00. Коломацький районний будинок культури. Відкриття пересувної виставки Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова «Іван Мазепа. У вирі історії», виставки плакатів студентів Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Виставка-продаж книжкової продукції.

13:00. Коломацький районний будинок культури. Презентація видавничих проектів фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та проекту «7 чудес України».

14:00. Презентація книги Олега Яцини «Ковалі російського шовінізму».

15:00. Головна сцена фестивалю (стадіон). Урочисте відкриття фестивалю «Гетьманська слава» та виставки-ярмарку майстрів народних мистецтв. Нагородження відзнаками МГО «Родини Мазеп».

16:00. Вистава театру історичної реконструкції «Сталеве князівство». Концертна програма за участю самодіяльних колективів Харківської області.

17:00–18:45. Театралізована кінноспортивна вистава козацького театру «Хортиця» (м. Запоріжжя). Показові виступи спортсменів-силачів збірної України.

18.00 –19.30 Парк Гетьманської слави (вул. І. Мазепи). Урочисте відкриття і освячення пам'ятника гетьману Івану Мазепі. Покладання квітів. Панахида за гетьманом Мазепою та борцями за незалежну Україну.

19:30. Головна сцена фестивалю (стадіон). Нагородження переможців конкурсу на кращий козацький курінь.

20:30. Прем'єра опери П.І. Чайковського «Мазепа» (на дві дії) в постановці Харківського національного академічного театру опери і балету ім. М.В. Лисенка.

23.30. Святкове фаєр-шоу та дискотека.

Протягом всього фестивалю працюють ігрові та розважальні майданчики для дітей, заклади харчування. Громадську безпеку забезпечують підрозділи Національної поліції та ДСНС.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути