chrome firefox opera safari iexplorer

18 серпня: це цікаво знати

18 серпня 2020 о 00:50

Кохання окрилює, але янголом не робить.
Юрій Меліхов

У дохристиянські часи 18 серпня наші предки запалювали перше осіннє вогнище. Під час таких свят, вшановуючи домашнє вогнище, обмазували, білили і розмальовували піч та комин. А молодь на гуляннях влаштовувала жартівливі похорони мухам, комарам та іншим комахам.

У народі 18 серпня називають днем Євстигнія-Житника. Селяни робили спеціальний обряд, щоб посіви швидше дозрівали. За традицією, потрібно було з’їсти в цей день хліб з цибулею, запиваючи квасом, щоб бути здоровим. А ще великою удачею вважається в цей день знайти на поле стебло з 12-ю колоссями. Зерна з нього зберігають до наступної весни і першими засівають.

У кімнатах розвішували зв’язки цибулі – щоб повітря очищалось. У давнину в цей день визначали погоду на грудень: «Який Євстигній – такий і грудень».

Щодо погоди також підмічали: «Блідий Місяць на негоду – чистий і яскравий на хорошу погоду».

За церковним календарем 18 серпня відзначають Передсвято Преображення Господнього, а також вшановують мученика Євстигнія; преподобного Іова Ущельського; священномучеників Анфіра і Фавія, пап Римських; мученика Понтія Римлянина; мучеників Кантидія, Кантидіана і Сивела, в Єгипті; праведницю Нонну, матір святого Григорія Богослова.

Іменинники 18 серпня:

Євстигній, Іов, Нонна, Григорій.

18 серпня народились:

1836 – Олександр Кониський – український перекладач, письменник, видавець, педагог, громадський діяч. Автор слів пісні «Молитва за Україну».

1917 – Василь Бородай – український скульптор, майстер станкової і монументальної скульптури. Лауреат багатьох премій. Роботи: меморіальний комплекс «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр.», пам’ятник Лесі Українці в Маріїнському парку (Київ), пам’ятник Т. Шевченку (Нью-Йорк, США) та ін.

Події 18 серпня:

1743 – Джек Бротон сформулював правила боксу, серед яких – поділ на раунди і заборона бити лежачого.

1787 – у Петербурзі відбулася перша в історії Росії робітнича демонстрація – 400 будівельників принесли скаргу Катерині II на свого наймача Долгова.

1918 – у Києві відбувся з’їзд губернських старост Української Держави.

1919 – у Кам’янці-Подільському уряд УНР ухвалив низку заходів, спрямованих на боротьбу з єврейськими погромами. Денікінські війська зайняли Миколаїв.

1920 – була ратифікована 19-а поправка до конституції США, яка дала право голосувати жінкам.

1941 – співробітниками НКВС підірвана гребля Дніпрогесу, що спричинило смерть близько 100 тисяч мешканців берегової зони та червоноармійців.

1968 – керівництво країн Варшавського договору схвалило введення військ до Чехословаччини для придушення спроби лібералізувати політичну систему, яка відома як «Празька весна».

1991 – початок «серпневого путчу» – спроби державного перевороту в СРСР: президент Михайло Горбачов взятий під домашній арешт у резиденції в Форосі (Крим).

1992 – заснована Почесна відзнака Президента України, перша нагорода незалежної України (з 1996 – орден «За заслуги»).

2006 – у Києві почався четвертий Всесвітній форум українців.

Чи знаєте ви, що:

Пам’ятник посмішці. У Львові на вулиці Вірменський знаходиться єдиний у світі пам’ятник Посмішці. Відкритий у 2001 році, пам’ятник замінюють кожні сім років, і теперішній стоїть з 2008 року. Це робота львівського скульптора і карикатуриста Олега Дергачова. Пам’ятник Посмішці – чарівна риба. За словами автора, це натяк на те, що посмішку в наш час майже поховано: всюди хаос та сумні події. Треба вчитися радіти.

Одна з найменших трамвайних систем у світі. Трамвайна система селища Молочне (АР Крим) довжиною 1480 м, є не лише найменшою в Україні та на пострадянському просторі, а й однією з найменших у світі. Вона була створена пансіонатом «Берег» для перевезення відпочиваючих, однак трамваєм користуються всі бажаючі. Таким чином, він є повноцінним громадським транспортом.

В Україні є шведське село. На території України існує єдине шведське поселення – в селі Зміївка Херсонської області. Це поселення нині відоме в Швеції як «Гаммальсвенскбю» (тобто «Старе шведське село»). Воно було засновано в 1782 році після того, як туди прибули шведські поселенці, депортовані Катериною ІІ з острова Даго (нині – естонський острів Хіюмаа) на щойно завойовані Російською імперією землі. На сьогодні населення села шведського походження складає 120 чоловік. Граматика і словоформи шведської мови, якою вони говорять, збереглися на рівні 18-го сторіччя.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути